Bývalí poslanci KDH píšu otvorený list: Podporte Kotlebov návrh o potratoch. Pridáva sa aj Čarnogurský

    0
    Ján Čarnogurský a Marian Kotleba (Autor: TASR)

    Na májovú schôdzu NR SR predkladajú poslanci ĽSNS návrh novely zákona, ktorý má sprísniť potratovú politiku na Slovensku a zakázať svojvoľné a neodôvodnené umelé prerušenie tehotenstva.

    „Náš návrh vychádza z prirodzenej nutnosti chrániť aj životy nenarodených detí. Okrem morálnych argumentov sa opiera aj o samotnú Ústavu SR, kde sa uvádza, že ľudský život je hodný ochrany už pred narodením,” povedal na tlačovej konferencii šéf strany Marian Kotleba.

    ĽSNS chce presadiť, aby potraty boli možné len v troch prípadoch. Prvým je, ak je ohrozený život matky, druhým, ak žena otehotnela v dôsledku trestného činu. Treťou možnosťou má byť, ak ide o preukázateľne geneticky chybný vývoj plodu. „Na to, čo sa tu deje, sa nedá pozerať. Téme zabíjania nenarodených detí sa nevenuje nikto,” uzavrel Milan Uhrík. Viac sme o tom písali TU.

    Konzervatívny denník: Kotlebova facka kresťanským politikom

    Predseda KDH Alojz Hlina hovorí, že kotlebovci prekrývajú svoj neúspech vo voľbách do VÚC. „Nie, kotlebovci nepredložili tento návrh zákona, lebo chránia kresťanstvo, nenapĺňajú slová Písma. Predložili ho preto, lebo ako fašistom je im úplne jedno, akým spôsobom získajú moc alebo si ju udržia,“ myslí si Hlina, pričom zdôrazňuje, že kresťan by sa nemal stať rukojemníkom „cynickej hry strany, ktorá nezápasí o hodnoty, ale o svoje prežitie“.

    Podľa konzervatívneho portálu Postoj však Kotleba dal týmto návrhom facku Hlinovi a všetkým kresťanským politikom.

    „Kotleba je na cudzom území, ale pre voličov a azda aj politikov je užitočné, čo tým verejne pripomenul: že toto územie je…, nuž, vyprázdnené. Kresťania v parlamente o téme hovoria, modlia sa a stretávajú, ale konkrétne návrhy nepredkladajú, prípadne vopred avizujú politiku status quo,“ napísal portál. Viac sa dočítate TU.

    Podporte tento zákon, vyzývajú exposlanci KDH

    K celej téme sa najnovšie vyjadrili aj bývalí poslanci NR SR za KDH. Martin Fronc a Ján Hudacký za Inštitút kresťansko-sociálnej politiky dokonca napísali aj list poslancom v parlamente, v ktorom ich žiadajú, aby podporili Kotlebov návrh.

    „Návrh zákona je reštrikciou oproti pôvodnému veľmi flexibilnému zneniu, ktoré umožňovalo za istých okolností ukončiť život dieťaťa bez udania dôvodu a možno aj bez existencie reálneho dôvodu. Vieme, že tieto rozhodnutia sa rodia vo vypätých, emočných situáciách, keď sloboda rozhodovania je mnohokrát výrazne pozbavená racionality a chápania závažnosti rozhodnutia,“ píše sa v liste.

    Zároveň sa list dotýka aj znepokojenia nad úprimnosťou návrhu. „Skupina poslancov dnes navrhuje zmenu, ktorá svojím obsahom zúži takéto rozhodnutia na zákonom predpokladané prípady. Určite nás môžu znepokojovať otázky, či je tento návrh úprimný, či nie je podporou tohto zákona priamo alebo nepriamo podporená aj celá kontroverzná programová skladba navrhovateľov. V tomto prípade by sme však museli prejaviť znepokojenie nad každým návrhom a skúmať jeho úprimnosť a širší dosah. Sme presvedčení, že si asi všetci uvedomujeme iracionalitu takéhoto myšlienkového postupu. Ako kresťania musíme povedať s apoštolom Pavlom, že pohnutia srdca nech skúma Boh.“

    „Obraciame sa na vás, poslancov národnej rady, my bývalí poslanci, ktorí dnes už nevieme ovplyvniť inak ako morálnym apelom osud tohto zákona. Na všetkých vás, ktorí uznávate hodnoty života z dôvodu jeho posvätnosti Božieho diela alebo z iných dôvodov rešpektu k dokonalosti života, filozofie alebo slobodomyseľného svetonázoru sa obraciame, aby ste podporili tento návrh zákona,“ vyzývajú Fronc a Hudacký.

    Súhlasí aj Mikloško

    Otvorený list bývalých poslancov zverejnil na sociálnej sieti tiež bývalý poslanec za KDH Jozef Mikloško, ktorý sa vyjadril, že s textom plne súhlasí. „Dostal sa nám do rúk závažný dokument, ktorý má právo na verejnú diskusiu. Je úplne jedno, či s myšlienkami textu súhlasíme, alebo nie. Dôležité je, že by mali tak občania, ako aj ich zástupcovia v zákonodarnom zbore poznať všetky strany a názory. Bývalí poslanci KDH, ktorí presadzovali politiku spomínanú v otvorenom liste, dnes nemajú zastúpenie v parlamente. Preto je možno správne, ak aspoň touto cestou dostanú hlas a priestor,“ napísal Mikloško.

    „Táto téma je dôležitá zvlášť pri pomyslení, kam sa uberá politika Európskej únie a jej jednotlivých členov, ako sme to mohli vidieť pri vražde Alfie Evansa, o ktorej sme písali aj na stránkach nášho portálu,“ uzavrel exposlanec a člen KDH.

    Čarnogurský: Je čas odhodiť politickú korektnosť

    Návrh kotlebovcov okomentoval aj bývalý minister spravodlivosti a zakladateľ KDH Ján Čarnogurský, podľa ktorého prepukla v médiách kultúrna vojna o hlasovanie v národnej rade. „Liberálne médiá bijú do ešte celkom neodpísaných kresťanov, ktorí sa vyjadrili, že poslanci hlásiaci sa ku kresťanstvu by mali hlasovať za zákon. Samozrejme by mali. Predsa hlasovanie za zákon neznamená, že sa stotožňujú s celým programom Kotlebovej strany, ale zákon podporujú,“ píše Čarnogurský, pričom pripomína, že rokovanie o zákone v parlamente dáva možnosť vnášať do neho aj zmeny.

    „Diskusia o hlasovaní či nehlasovaní o zákone opäť ukazuje, že je čas odhodiť politickú korektnosť, ktorú vymysleli a ostatným vnútili liberáli a používajú ju na oslabovanie svojich protivníkov. Pripomeňme si, aký to bol mediálny pokrik pred dvomi rokmi, keď sa KDH dohodlo s Robertom Ficom na prijatí ústavného zákona o manželstve ako zväzku muža a ženy, ale teraz je to jediná ústavná ochrana manželstva,“ uzavrel exminister.

    Parlamentné listy sa pokúšajú získať aj aktuálne stanovisko predsedu KDH Alojza Hlinu. Po získaní správu doplníme. 

    - Reklama -