Bývalí politici SDKÚ-DS zakladajú novú stranu Doprava

    0
    Ondrej Matej, Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (Autor: TASR)

    “Som presvedčený, že pre mňa osobne nastal čas posunúť sa ďalej a zasadiť sa o to, aby racionálne návrhy a odporúčania mali väčšiu šancu uplatniť sa v praxi,” uviedol Matej v správe, ktorú zverejnil na svojom webe IDH. Dnešná politická reprezentácia podľa Mateja iba zriedkakedy počúva argumenty tretieho sektora. Preto sa rozhodol IDH opustiť a hľadať politickú platformu, ktorá by dokázala rozumné opatrenia presadiť do praxe.

    “Táto úloha je však nezlučiteľná s mojím ďalším pôsobením v IDH, ktorý zostáva striktne nezávislou a apolitickou organizáciou. Preto jej rady opúšťam,” doplnil Matej. Pripomenul, že IDH je združenie expertov, ktorého úlohou je prinášať odborné názory a riešenia bez akéhokoľvek priameho prepojenia na politické dianie na Slovensku.

    Okrem Dopravy chce vzniknúť aj strana Právo a povinnosť. V jej prípravnom výbore sú Peter Tomeček z Trnavy, Tibor Pintér z Nitry a Mário Balázs z Beladíc.

    Na Slovensku je zaregistrovaných vyše 150 politických strán a hnutí. Politické hnutia na Slovensku vznikajú občas aj tak, že si niekto napríklad kúpi už existujúcu stranu a premenuje ju. Pokiaľ strana nevzniká kúpou a premenovaním už existujúcej, jej zakladatelia musia vyzbierať aspoň 10.000 podpisov, odovzdať ich ministerstvu a požiadať o registráciu. Ak splní všetky zákonné podmienky, ministerstvo ju zaregistruje.

    Pravidlá pre politické strany by sa mali meniť. SNS a Smer-SD predložili na júnovú schôdzu Národnej rady SR novelu zákona o politických stranách, ktorá prináša zmeny.

    - Reklama -