Bývalí britskí vojenskí velitelia varujú: Brexit je bezpečnostnou hrozbou pre celú krajinu. Zostaneme zraniteľní pred IS a Moskvou

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)
    Trojica námorných admirálov je medzi skupinou trinástich bývalých vojenských veliteľov, ktorí sa podpísali pod varovanie zaslané médiám. Podľa nich by bol Londýn po hypotetickom vystúpení z EÚ príliš zraniteľný pred hrozbami, ktoré predstavuje IS či politika Moskvy. 
     
    V liste, ktorého celé znenie uverejnil denník The Telegraph, bývalí vojenskí velitelia píšu, že „Európa čelí viacerým smrtiacim skúškam, od nestability na Blízkom východe a vzostupu Daešu, až po ožívajúci ruský nacionalizmus a agresiu“. 
     
    Británia sa však bude musieť podľa niekdajších armádnych veliteľov vysporiadať so spomínanými skúškami, či už bude, alebo nebude súčasťou Európskej únie. „V EÚ sme silnejší. V rámci nej môžeme pokračovať v užšej spolupráci s našimi európskymi spojencami, ako sme to urobili, keď sme pomohli dotlačiť Irán k rokovaniam pomocou celoeurópskych sankcií, alebo sa môžeme uistiť, že Putin zaplatí za svoju agresiu na Ukrajine,“ píše sa vo varovnom liste od skupiny bývalých vojenských veliteľov. 
     
    Podľa denníka The Telegraph bol obsah listu čiastočne koordinovaný s kanceláriou premiéra na Downing Street a podpísali sa podeň aj dvaja bývalí šéfovia vojenských štábov. Vyjadrenia vysokopostavených predstaviteľov britskej obrannej politiky prišli až teraz, keď sa ukazujú skutočné rozmery utečeneckej krízy v Európe. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU
     
    - Reklama -