Bývalého prezidenta Rumunska budú súdiť za zločiny proti ľudskosti

    0
    Na archívnej snímke zo 17. mája 2007 bývalý rumunský prezident Ion Iliescu (Autor: TASR)

    Generálny prokurátor Augustin Lazar v pondelok oznámil, že vyšetrovanie v predmetnej kauze je už ukončené a že spisy dokumentujúce udalosti spred 30 rokov budú predložené súdu. Ukončenie vyšetrovacieho procesu znamená podľa neho “splatenie dlhu dejinám a našej krajine”.

    Iliescu je najprominentnejšou zo skupiny obžalovaných osôb, ktoré budú v tomto prípade čeliť súdnemu procesu. Ďalšími obvinenými zo zločinov proti ľudskosti sú bývalý viceprezident Gelu Voican Voiculescu a bývalý šéf letectva Iosif Rus.

    Obvinenia sa týkajú piatich dní, počas ktorých Iliescu založil spolu s expremiérom Petreom Romanom a bývalým podpredsedom vlády Geluom Voicanaom Voiculescom Front národnej spásy v čase, keď došlo k zvrhnutiu komunistického lídra Ceaušesca a jeho neskoršej poprave 25. decembra 1989. Počas rumunského povstania zahynulo približne 1104 ľudí – veľká väčšina až v dňoch po Ceaušescovom zvrhnutí.

    Vojenskí vyšetrovatelia, ktorí tento prípad znovu otvorili v roku 2016, uviedli, že politické a vojenské vedenie, ktoré sa v Rumunsku ujalo moci v dňoch po zosadení diktátora, sa priamo podieľalo na šírení falošných správ prostredníctvom štátneho vysielania s cieľom šíriť paniku a obavy z možnej teroristickej hrozby.

    Rumunský prezident Klaus Iohannis informácie o plánovanom súdnom procese privítal a vyhlásil, že “ukončenie vyšetrovania revolučných udalostí 30 rokov po páde komunizmu je nevyhnutným aktom, ktorým si uctíme našich hrdinov”. Iohannis skonštatoval, že “zločiny revolúcie nemôžu zostať nepotrestané.”

    Iona Iliesca, bývalého popredného komunistického predstaviteľa, zvolili za prezidenta celkovo trikrát. Dlhodobo popieral, že by mal moc nad milíciami a inými, ktorí strieľali do neozbrojených demonštrantov počas povstania.

    - Reklama -