Bývalého chorvátskeho generála čaká nový súdny proces. Nepomohla mu ani poslanecká stolička

    0
    Branimir Glavaš (Autor: Facebook, Branimir Glavaš)

    Najvyšší chorvátsky súd totiž vo štvrtok zrušil doteraz platný rozsudok a nariadil nové súdne konanie. Stalo sa tak po tom, ako chorvátsky ústavný súd ešte vlani v januári osemročný trest väzenia zrušil a nariadil nové prerokovanie prípadu.

    Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. Branimira Glavaša uznala chorvátska justícia ešte 8. mája 2009 v Záhrebe vinným z toho, že v roku 1991 počas srbsko-chorvátskej vojny nariadil zatknutie, mučenie a zabitie najmenej ôsmich srbských civilistov v Osijeku.

    Útek za hranice

    Chorvátska polícia však vtedajšieho poslanca ihneď nezatkla vzhľadom na jeho imunitu, ktorej ho pozbavili až 11. mája. Krátko po vynesení rozsudku Glavaš ušiel do Bosny a Hercegoviny.

    Tam ho na základe zatykača Interpolu zadržali 13. mája, aby ho už o dva dni neskôr prepustili na slobodu na základe rozhodnutia odvolacieho súdu. Glavašovo bosnianske občianstvo bolo rozhodujúcou prekážkou pre jeho vydanie do Chorvátska. Odsúdeného napokon 29. septembra 2010 zadržali v dedine Drinovci na juhu Bosny.

    Pán života a smrti

    Glavaša, ktorý bol počas vojny na Balkáne vojenským veliteľom v Osijeku, označovali médiá v meste na brehu rieky Dráva svojho času za “pána života a smrti”. Obviňovali ho, že v roku 1991 sformoval v Osijeku polovojenskú jednotku a vydával rozkazy na únosy, mučenie a vraždy srbských civilistov.

    Exgenerál a exposlanec bol najvyššie postaveným chorvátskym politikom odsúdeným za vojnové zločiny.

    Medzi oboma bývalými juhoslovanskými republikami platí už medzičasom nová legislatívna úprava, ktorá neumožňuje útek pred spravodlivosťou odsúdeným osobám s dvojitým občianstvom. Práve tento fakt využili Chorvátsko a Bosna na Glavašovo zadržanie.

    Glavaš, ktorého vlani v decembri opäť zvolili za poslanca chorvátskeho parlamentu, si väčšinu trestu medzičasom odpykal, a to vo väzenskom zariadení v Mostare v Bosne a Hercegovine.

    Vlani, po zrušení právoplatného trestu, ho po piatich rokoch za mrežami prepustili na slobodu a umožnili mu návrat do Chorvátska.

    - Reklama -