Byť rodinou novinára nie je nič jednoduché. Vláda sa vám bude chcieť takto pomstiť

    0
    Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)

    Novinári to v Číne nemajú ľahké, v komunistickej krajine totiž vládne prísna cenzúra, a preto mnohí žurnalisti odchádzajú pôsobiť do zahraničia. Čína sa však na diaľku snaží umlčať aj ich. Keď nemá na svojich exulantov v zahraničí dosah, zameriava sa na ich rodiny doma. Za posledný týždeň sa ozvali už dvaja čínski exilanti, jeden z Nemecka a druhý z New Yorku. Obaja tvrdia, že vláda krajiny uniesla ich príbuzných preto, aby ich mohla vydierať.

    Zatknutia rodinných príslušníkov, ktoré sa v krajine objavili minulý týždeň, údajne súvisia s listom prezidentovi Si Ťin-pchingovi, ktorý bol zverejnený na internete. Anonymný autor ho ostro skritizoval a vyzval k odstúpeniu. Čínska polícia sa autora snaží vypátrať za každú cenu.

    „S takýmto niečím sa v posledných rokoch stretávame stále častejšie,“ povedal William Nee, odborník na Čínu pre Amnesty International v Hong Kongu. Príbuzní exilantov v Číne sú stále častejšie využívaní na to, aby umlčali kritiku zo zahraničia.

    Boja sa o rodinu, ale mlčať nebudú

    Wen Yunchao, čínsky bloger, ktorý žije v New Yorku, vyhlásil, že minulý týždeň polícia zatkla jeho 72-ročného otca, 65-ročnú matku a jeho brata. Wen povedal, že s listom prezidentovi nemal nič spoločné, zdieľal ho len na svojom Twitteri.

    Ďalší novinár Chang Ping žijúci v Nemecku oznámil, že čínska polícia zatkla jeho dvoch bratov a sestru. Po jednom z jeho bratov mu krajina odkázala, čo musí urobiť, aby jeho príbuzných prepustili z väzby. Chang musí poprieť a stiahnuť článok, ktorý uverejnil na internetovej stránke nemeckého Deutsche Welle. Vo svojom článku Chang kritizuje čínsku vládu za únos novinára Jia Jia, ktorého zatkli tiež v súvislosti s anonymným listom. Chang sa vyjadril, že aj keď má o svoju rodinu obavy, ticho neostane. „Deutsche Welle nestiahne článok iba preto, že si to želá čínska polícia,“ vyjadril sa Chang a dodal, že táto požiadavka je absurdná a drzá. Z reakcie Číny na otvorený list bol prekvapený aj Bill Bishop, americký expert na Čínu. „Reakcie na tento list sa stali medzinárodným príbehom,“ povedal.

    List, ktorý čínsku vládu postavil do pozoru

    Hneď po vydaní listu Čína podnikla kroky na jeho cenzurovanie, ktoré boli neúspešné. List sa rozšíril po krajine aj mimo nej. Autor kritiky prezidenta je stále neznámy. V liste sa píše, že ho uverejnili členovia komunistickej strany. Kritizujú v ňom prezidenta Si Ťin-pchinga, že okolo seba vytvoril kult osobnosti a skoncentroval väčšinu moci v krajine do svojich rúk. „Súdruh Si Ťin-pching, cítime, že nie ste schopný viesť našu stranu a národ do budúcnosti, a preto veríme, že nie ste viac vhodný na post prezidenta krajiny,“ píše sa v liste.

    Čína vyvíja tlak na žurnalistov v zahraničí už dlhšie. V roku 2014 polícia v Číne zatkla rodinu iného žurnalistu Shohreta Hosura, ktorý v tom čase žil vo Washingtone a priniesol na verejnosť informácie o etnickom násilí v krajine. Jeden z troch Hosurových bratov je stále vo väzení. Informácie priniesol Business Insider.

    - Reklama -