Búrlivé vystúpenie Václava Klausa: Bol daný impulz na rozriedenie národných štátov migráciou z krajín mimo Európy!

    0
    Bývalý český prezident Václav Klaus (Autor: TASR)

    „Vyzvali ste ma prehovoriť o perspektívach Európy, čo ma nabáda k bonmotu, že je Európa vyhorená a že preto žiadne perspektívy a žiadnu budúcnosť nemá. A že na to nie je žiadny liek. V tejto skratke to odo mňa vyzerá ako nadsádzka, ale ja som presvedčený, že to príliš ďaleko od pravdy nie je. Dovoľte mi na obhajobu tohto názoru povedať pár slov,“ vyhlásil Klaus na úvod svojho príspevku na ekonomickej konferencii usporiadanej pre mnohých netradične Inštitútom klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe.

    Jedným dychom však dodal, že nič netrvá večne a že sú v behu sily, ktoré môžu súčasný stav Európy zovretej v pancieri EÚ premeniť. Kritika EÚ dnes zaznieva z mnohých strán, okrem Bruselu, takže je podľa druhého českého prezidenta jasné, že je jej súčasný stav neudržateľný. Je totiž podobný tomu, čo sme zažívali v komunistickej ére. Komunisti potláčali slobodné myslenie a snažili sa vytvoriť ideálneho socialistického človeka. EÚ sa vraj dnes pokúša o to isté.

    „Skutočná politická súťaž ideí a politických programov bola v dnešnej Európe nahradená politickou korektnosťou, moralistickými výrokmi, enormnou mediálnou manipuláciou, ale – v neposlednom rade – aj mlčaním a tabuizovaním mnohých dôležitých tém. Žijeme v politicky korektnom (to znamená neúprimnom), viac a viac monoideologickom svete, ktorý je svojimi vierozvestcami prezentovaný ako svet neideologický, v ktorom bude unikátny európsky mix konzervatívnych a liberálnych hodnôt platiť naveky,“ pokračoval Klaus.

    Po páde komunizmu ľudia vo východnej Európe podľa jeho slov verili, že vstupujú do slobodného sveta, v ktorom vládne sloboda, voľný trh a súboj politických ideí. Nevšimli si, že sa Západ mení na to, čo opustili – na nový socialistický blok. Tak to Klaus vidí. Práve preto sa podľa neho EÚ snaží oslabiť národné štáty, vykresľuje ich ako pôvodcov vojen.

    Okrem štátu však dochádza aj k oslabovaniu roly rodiny. „Rodina je narušovaná agresívnym genderizmom a feminizmom, presadzovaním rôznych typov registrovaného partnerstva a manželstva osôb rovnakého pohlavia a spochybňovaním prirodzenej sexuálnej orientácie mužov a žien,“ nedával si servítku pred ústa Klaus.

    Povinnosťou postkomunistických krajín, ktoré vedia, čo sa deje, je chrániť tie skvelé tradičné hodnoty, po ktorých sme túžili a ktoré sa vytrácajú. Klaus vníma národný štát ako prvok, ktorý sa v Európe začal vytvárať po tridsaťročnej vojne z rokov 1618 až 1648 a ktorý viedol k súťaživosti medzi týmito národmi a tým aj k rozmachu kontinentu, ktorý vďaka tomu predbehol celý svet. Teraz sa výhod národného štátu zbavujeme, snažíme sa ho nahradiť nejakým európskym ľuďom a to nie je dobré. Klaus je dlhodobo presvedčený o tom, že niečo ako európsky ľud neexistuje.

    „Masívnou podporou pohybu ľudí mimo územia ich pôvodných štátov sa malo prispieť k postupnému vytváraniu – v minulosti fakticky neexistujúcej (len ex post postulovanej a normatívne proklamovanej) – európskej identity. Táto identita sa mala dotvárať podporou migrácie vnútri Európy. Keď ani to nestačilo, bol daný impulz na rozriedenie národných štátov migráciou z krajín mimo Európy,“ varoval Klaus.

    Migrácia podľa Klausa ničí európsku ekonomiku, pretože migranti k nám neprichádzajú pracovať, ale čerpať dávky.

    Celý komentár nájdete na webe institutvk.cz.

    - Reklama -