Búrlivé demonštrácie v Kolíne. Islam je rakovina a Pegida je liek. Bohom je daná povinnosť chrániť naše ženy. História Merkelovej nikdy neodpustí. Do kancelárky sa pustil aj Paška

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Západonemecké mesto Kolín nad Rýnom v sobotu vyjadrilo svoj názor na sériu krádeží a sexuálnych útokov, ku ktorým došlo v meste v noci na 1. januára. Obviňovaní sú z nich cudzinci, zväčša severoafrického a arabského pôvodu.

    Polícia v Kolíne nad Rýnom zatiaľ eviduje viac ako 200 trestných oznámení vo veci krádeže, fyzického útoku a znásilnenia. Medzi podozrivými je najmenej 20 migrantov, ktorí len nedávno pricestovali do Nemecka. V súvislosti s touto informáciou žiada hnutie Pegida (Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu) zastaviť prijímanie migrantov v Nemecku. V Kolíne však neprotestovali len stúpenci Pegidy, ale aj sympatizanti iniciatívy Kolín proti pravičiarom a ženy obávajúce sa o svoju bezpečnosť.

    Ako sa máme cítiť bezpečne?

    Malý ručne maľovaný kvetináč s prvosienkami na schodoch kolínskej katedrály s nadpisom Ženu ani kvetinou neudrieš vyjadroval názor Kolínčanov na strašidelnú silvestrovskú noc. Jednou z demonštrujúcich skupín v centre Kolína boli nemecké ženy, ktoré požadovali väčší rešpekt voči ženám v celej nemeckej spoločnosti, nielen tresty pre páchateľov silvestrovských útokov. Na transparentoch, ktoré držali v rukách, bol napríklad nápis: „Slzný sprej v Kolíne je vypredaný, ako sa máme cítiť bezpečne?“ „Som taká nahnevaná, oni majú dosť policajtov, aby chránili banky, a politikov, ale čo my obyčajné ženy v uliciach?“ posťažovala sa Cornelia Quartaová, žena v domácnosti, ktorá sa najprv zaradila do davu demonštrujúcich žien a následne sa pridala k rastúcej antifašistickej demonštrácii na druhej strane barikády s transparentmi typu „Utečenci vitajte!“

    Islam je rakovina

    Niekoľkým stovkám ľudí, ktorí za začali na námestí zhromažďovať okolo poludnia s cieľom vyjadriť svoj nesúhlas voči stúpencom hnutia Pegida, pripomenula snaha určitej časti nemeckej spoločnosti obviňovať utečencov nepríjemné spomienky na zverstvá druhej svetovej vojny. „Pozrite sa na to, čo sa dialo pred 70 rokmi, ľudia sa vôbec nepoučili,“ povedal pracovník supermarketu Sebastian Budnik na antifašistickom zhromaždení. „Veľa ľudí robí blbosti s presvedčením, že majú pravdu,“ dodal.

    V sobotu večer vydala kolínska polícia vyhlásenie, podľa ktorého počet sťažností na násilie rapídne stúpol až na 379 prípadov, pričom až 40 percent z nich zahŕňalo sexuálne útoky.

    Na demonštráciu Pegidy priletel aj samotný, dnes už, bývalý šéf britskej ultrapravicovej organizácie English Defence League Tommy Robinson. Ten pred davom ľudí vykrikoval, že „islam je rakovina a Pegida je proti tomu liečbou“. Ľudia ho podporovali búrlivým potleskom najmä po tom, keď vyhlásil, že „je to naše Bohom dané právo a povinnosť brániť naše ženy“. „To muži robia,“ dodal.

    Demonštrácie v Kolíne nad Rýnom. (Zdroj: YouTube.com)

    Server The Guardian uvádza, že je paradox, že hoci ultrapravičiari hovorili o právach žien, väčší počet žien bol na antifašistickom proteste. „Prekáža mi, keď vidím, že v meste sú oblasti, kam sa ženská nemôže odvážiť,“ povedala Bettina Sattler, huslistka, ktorá niesla transparent s nápisom: „Každá skupina opilcov je neznesiteľná“. Prišla na demonštráciu kvôli svojim dcéram a zúčastnila sa protestu antifašistov.

    Boh im dal mozog, lenže…

    Podľa jej vyjadrenia prišla protestovať proti ultrapravicovým organizáciám, ktoré sa vraj snažia ukradnúť si ženské práva, aby tým presadzovali svoju protiprisťahovaleckú agendu. „Samozrejme, že je jednoduchšie hovoriť: Musia vypadnúť', než premýšľať o riešení. Boh im dal mozog – lenže ľudí nemôže prinútiť myslieť, keď nechcú,“ vyjadrila sa.


    „Je to situácia, ktorá sa mi absolútne nepáči. Som plná smútku za Nemecko,“ povedala ďalšia z protestujúcich žien Monica Payenová. Ako ostatné na antifašistickej demonštrácii, aj ona je znepokojená, že politici si neuvedomili, že prijať veľké množstvo nových prisťahovalcov počas krátkeho obdobia so sebou prinesie problémy.

    História Merkelovej neodpustí

    Na druhej strane barikády sa zasa ozývalo: „História Merkelovej nikdy neodpustí,“ hlásal Robinson (po nemecky nevedel, musel hovoriť cez tlmočníka). „Ako sa médiá opovažujú označiť niekoho za zlého len preto, že je v skupine protestujúcich stúpencov Pegidy?“ pýtal sa Robinson a dav mu tlieskal. Asi dve hodiny proti sebe stáli neonacisti a antifašisti. Antifašisti skandovali „Nie nacistom!“ a „Utečenci sú vítaní“.

    Podľa výpovedí očitých svedkov polícia v Kolíne nad Rýnom použila vodné delá práve proti pravicovým radikálom. Tí predtým vraj do policajtov hádzali zábavnú pyrotechniku a pivové fľaše. V zrážkach boli zranené najmenej dve osoby, informovala Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov. Zásahová polícia okrem toho niekoľko ľudí zatkla. Polícia tiež informovala, že v uliciach Kolína včera hliadkovalo približne 1 700 policajtov.

    Nemeckej kancelárke nezáleží na pokoji vo vlastnej krajine ani na jej občanoch

    Policajný zásah vodnými delami na demonštrantov rozčúlil národniara Jaroslava Pašku. „Kde boli, prosím, títo vaši ochrancovia Frau Merkel', keď ich na námestí verejne týrané, ponižované, znásilňované a okrádané ženy prosili o pomoc?“ pýta sa podpredseda SNS. Včerajší policajný zásah proti sympatizantom hnutia Pegida komentuje ako „oprávnený protest rozhorčenej verejnosti, namierený proti rozmáhajúcej sa kriminalite a eskalujúcemu násiliu arabských a afrických prišelcov bez zodpovedajúcej reakcie bezpečnostných zložiek“. „Namiesto toho, aby sa nemecká polícia venovala stíhaniu grázlov arabského a africkéhovzhľadu, ktorí počas silvestrovskej noci len v Kolíne nad Rýnom brutálne napadli, sexuálne ponížili či zneužili a napokon aj okradli viac ako 400 žien, obrátila sa proti tým, ktorých má pred násilím chrániť. Proti svojim občanom, ktorí sa zo svojich daní skladajú na jej nemalý plat,“ rozhorčil sa národniar. Pokračuje, že „nečinnosť poriadkových zložiek počas hromadných sexuálnych útokov, znásilňovania a rabovania na námestí pred katedrálou zdôvodnila kolínska radnica nedostatočnou kapacitou a vybavenosťou policajných zložiek“. „No vzápätí, len čo do ulíc vyšli proti nečinnosti úradov pokojne protestovať poškodení ľudia, zrazu sa NAŠLO' na tvrdé potlačenie demonštrácie nielen 1 700 dobre vyzbrojených policajtov, ale aj najmodernejšia technika s vodnými delami…,“ uviedol.

    „Zastrašovanie verejnosti, permanentné utajovanie informácií o rozsiahlej kriminalite arabských a afrických imigrantov, provokatívne pokračovanie v nekontrolovanom prijímaní utečencov a rozsiahle klamanie ľudí falošnými kampaňami z mainstreamových médií sú zjavným dôkazom toho, že frau Merkel dnes svojou migračnou politikou vedie vojnu nielen proti nám, ale aj proti vlastnému národu,“ pritvrdil. „Nemeckej premiérke zjavne nezáleží na pokoji vo vlastnej krajine ani na jej občanoch. Ich osud podriadila svojej ješitnosti a tvrdohlavo, despoticky si dnes vynucuje len a len slepú poslušnosť!“ uzavrel svoj status na Facebooku Jaroslav Paška.

    - Reklama -