Bum, prásk: Veď je to všetko inak! Kiskovi to vyhovuje. Falošná hra, vyškolil analytik Žitný redaktorku. Tu je VIDEO

    0
    Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

    Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vyrazili do ulíc slovenských miest tisíce ľudí. Vláda sa otriasla. Na svojich postoch skončili minister vnútra Robert Kaliňák a nakoniec aj samotný premiér Robert Fico. Na miesto Roberta Fica nastúpil člen najsilnejšej koaličnej strany Smer Peter Pellegrini a koaličná vláda mala pokračovať.

    Lenže to sa nestalo. Prezident Andrej Kiska odmietol vymenovať Pellegriniho vládu. Prekážalo mu predovšetkým to, že by sa budúcim ministrom vnútra mal stať Jozef Ráž, syn známeho hudobníka skupiny Elán Joža Ráža. Jozef Ráž má totiž blízko k Robertovi Kaliňákovi.

    Pellegrini ustúpil, navrhol iného ministra vnútra a Kiska na druhý pokus Pellegriniho vládu vymenoval.

    Kiskovi vyhovujú nepokoje v uliciach, je presvedčený Žitný

    Česká televízia priebežne prinášala divákom informácie o vývoji politickej krízy na Slovensku. Keď Kiska odmietol vymenovať prvú Pellegriniho vládu, verejnoprávna televízia požiadala o komentár analytika Milana Žitného.

    „Ja to vnímam ako hľadanie nejakej blchy, len aby sa oddialil ten moment vymenovania vlády,“ začal zvoľna Žitný. Nevymenovať Jozefa Ráža len preto, že má blízko k Robertovi Kaliňákovi, sa Žitnému javilo ako chabý dôvod. „Slovensko je malé, tu sa ľudia navzájom poznajú,“ konštatoval Žitný.

    Kiska síce na druhý pokus Pellegriniho vládu vymenoval, ale keď Žitný poskytoval vyjadrenie Českej televízii, ešte nebolo nič jasné. Predostrel preto divákom úvahu, v ktorej špekuloval, že prezident možno tlačí Slovensko do predčasných volieb, aby mohol do rokovaní o novej vláde ešte zasahovať on.

    Prvý Kiskov mandát sa končí na jar 2019 a nie je jasné, či bude kandidovať aj druhýkrát. Komentátori a analytici sa prikláňajú skôr k možnosti, že Kiska svoj mandát obhajovať nebude. Žitný je o tom tiež presvedčený. Kiskova manželka je vraj veľmi nespokojná, že je jej manžel neustále mimo domova, keď majú doma malé dieťa. Z osobných dôvodov preto Kiska úrad po piatich rokoch veľmi pravdepodobne opustí. „Chce, povedzme, poslať takýto bozk smrti svojim rivalom,“ doplnil Žitný s tým, že Robert Fico je hlavným odporcom Andreja Kisku.

    Moderátorka Jana Peroutková sa Žitného opýtala, či sa Kiska nesnaží upokojiť Slovákov tým, že vstupuje do rokovaní o vláde. Analytik okamžite vyhlásil, že Kiska svojím postupom situáciu neupokojuje, ale naopak ju viac vyhrocuje. Ak by sa snažil upokojiť situáciu, tak by vraj prehovoril do duše organizátorom demonštrácií, ktorých prijal v Prezidentskom paláci. Prezident však nič také neurobil. Organizátorov demonštrácií len pochválil. „Jemu vyhovuje nepokoj v uliciach, ktorý tu momentálne vládne. Je to pre neho ďalší nátlakový prvok voči vláde,“ povedal divákom svoj názor Žitný.

    „Čo je zlé na tom, keď ľudia vychádzajú do ulíc, aby demonštrovali proti vláde, ktorá je možno spojená s talianskou mafiou?“ spýtala sa následne analytika moderátorka ČT.

    Podľa Žitného nie je nič zlé na tom, keď ľudia vychádzajú do ulíc. „Zlé je, keď ulica kričí, že musia byť predčasné voľby a táto vláda musí odstúpiť. Na to máme ústavu a toto by mal prezident v prvom rade artikulovať, povedať: Nech sa páči, buďte nespokojní, samozrejme, že môžete svoje občianske práva prejavovať, ale o tom, kto bude vo vláde, rozhodujú voliči, pretože ulica nemá od nikoho žiadny mandát,“ zaznelo z úst Milana Žitného.

    Toto je veľmi lživá interpretácia, hneval sa vo vysielaní Žitný

    Vraj by bol tiež veľmi opatrný, pokiaľ ide o verziu o údajnom spojení vlády s talianskou mafiou. Pôsobenie talianskej mafie sa preveruje od roku 2015 v spolupráci s Talianmi a k talianskej polícii sa za celý ten čas nedostala žiadna informácia, podľa ktorej by bola vláda napojená na taliansku mafiu. Nebyť vraždy Kuciaka, tak by podľa Žitného táto akcia ďalej pokračovala. V radoch mafie vraj pôsobil policajný informátor, ktorého museli po vražde Jána Kuciaka okamžite vytiahnuť, aby nebol ohrozený aj jeho život.

    Prípad Jána Kuciaka polícia stále vyšetruje a Žitný tvrdí, že podľa informácií, ktoré má on k dispozícii, za vraždou talianska mafia skôr nie je.

    Žitný podľa svojich vlastných slov nechápe, ako si môže niekto myslieť, že minister vnútra, nech už ním je ktokoľvek, môže nejako ovplyvňovať vyšetrovanie prípadu vraždy. „Minister nemá žiadny vplyv na vyšetrovanie. Toto je falošná hra, ktorú tu niekto stále podsúva. Minister s tým nemá nič spoločné. Minister nemôže ovplyvniť vyšetrovací tím. Takže obviňovať nastupujúceho ministra, že bude ovplyvňovať vyšetrovanie tak, aby to neuškodilo Smeru, toto je podsúvanie veľmi lživej interpretácie situácie, ktorá tu nastala,“ zdôraznil Žitný.

    „Pokiaľ ide o vládu, tak o jej zložení rozhodujú v prvom rade voliči a potom tiež parlament. Nie ulica alebo prezident, ktorý okamžite využil túto situáciu a zaútočil na svojho arcirivala Fica. Ja prezidenta chápem, ale aj on sa musí správať štátnicky a nie ako urazený chlapec,“ nešetril Kisku Žitný. Ako dodal, Robert Fico síce veľa stratil, ale v tejto chvíli je stále najsilnejším politikom na Slovensku.

    - Reklama -