Bulharsko ohrozuje bezpečnosť Európskej únie. Komisia aj parlament o tom vedia, ale nekonajú

    0
    Predvolebná kampaň v Bulharsku (Autor: internet)

    Bulharsko spoločne so susedným Rumunskom sa snažia o vstup do Schengenu už osem rokov. Jednou z inštitúcií EÚ, ktorá o tom rozhoduje, je Európska komisia. Tá vraj s prijatím týchto dvoch balkánskych krajín nemá žiadny problém.

    Na to, aby sa mohol stať členský štát aj súčasťou priestoru bez hraničných kontrol, je však potrebný súhlas všetkých členov EÚ. To je kameň úrazu, lebo viaceré krajiny, vrátane Nemecka, so vstupom Bulharska do Schengenu nesúhlasia. „Aj vzhľadom na nevídané pozitívne signály Nemecka k potenciálnemu členstvu Turecka v EÚ, je tento postoj pomerne málo zrozumiteľný,” uvádza portál EurActiv.sk.

    Podpredsedníčka bulharskej vlády a bývalá eurokomisárka Meglena Kunevová vyhlásila, že odmietnutie prístupu Bulharska do schengenského priestoru ohrozuje bezpečnosť celej EÚ.

    Predseda európskeho parlamentu Martin Schultz Bulharsku odkázal, že je povinné brániť svoju hranicu s Tureckom bez ohľadu na to, či je, alebo nie je členom Schengenu.

    Prečo ich v Schengene nechcú?

    Bulharsku a Rumunsku odporcovia ich vstupu do schengenského priestoru najčastejšie vyčítajú problémy s organizovaným zločinom a korupciou. Napriek tomu, že tieto krajiny splnili formálne schengenské kritériá, odporcovia ich pristúpenia od nich žiadajú záruky aj v týchto oblastiach.

    Paradoxom je, že Bulharsko vykonáva svoju registračnú povinnosť migrantov oveľa dôslednejšie ako Grécko či Taliansko. Kunevová v tejto súvislosti poznamenala, že bulharská vláda „ťažko toleruje“ ponechanie ich krajiny pred dverami Schengenu. Poukázala pri tom na to, že bulharské úrady takto nemajú prístup k schengenskému informačnému systému. Pri registrácii teda nedokážu overiť, či migranti nemajú záznam v  databáze zločincov.

    - Reklama -