Bukurešť už je pripravená na predsedníctvo v Rade EÚ, myslí si to rumunský prezident Iohannis

    0
    Rumunský prezident Klaus Iohannis (Autor: TASR)

    “Sme dobre pripravení a som presvedčený, že ho zvládneme náležitým spôsobom,” povedal podľa agentúry AFP Iohannis v Bukurešti na spoločnej tlačovej konferencii s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom. 

    Rumunská vláda podľa neho prekonala personálnu krízu, v ktorej sa ocitla po nečakanom novembrovom odstúpení rumunského ministra pre európske záležitosti Victora Negresca. 

    Práve Negrescov odchod z vlády podnietil rumunského prezidenta v novembri k tvrdeniu, že Bukurešť na svoje nadchádzajúce predsedníctvo nie je pripravená. Iohannis vtedy povedal, že nie je jasné, kto za príslušné prípravy na predsedníctvo nesie zodpovednosť. V piatok však konštatoval, že vymenovanie skúseného diplomata Georgeho Ciambu ako náhradu za Negresca vzniknutú situáciu vyriešilo. 

    Rumunsko bude počas nadchádzajúceho polročného predsedníctva podľa Iohannisa zápasiť s náročnými úlohami, keďže bude riešiť napríklad na brexit či dosiahnutie dohôd o migrácii a rozpočte EÚ. 

    Iohannis kritizuje rumunskú ľavicovú vládu pomerne často a obzvlášť v súvislosti so spornou reformou justície, ktorá aj podľa kritikov v Bruseli obmedzí nezávislosť sudcov i prokuratúry. 

    Podľa Livia Dragneu, ktorý je predsedom rumunskej vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) a je považovaný za najvplyvnejšieho politika v krajine, však k ďalším treniciam s prezidentom zrejme dôjde i v blízkej budúcnosti. Dragnea v tejto súvislosti tiež zdôraznil, že veci okolo predsedníctva bude riešiť rumunská premiérka Viorica Dancilaová a nie Iohannis.

     

    - Reklama -