Bugár rokoval so šéfom európskych ľudovcov, Weber ocenil kroky Mosta-Híd

    0
    Béla Bugár (Autor: TASR)

    “Ocenil kroky, ktoré strana na čele s Bélom Bugárom podnikla v záujme upokojenia situácie a obnovenie dôvery občanov v nestranné vyšetrenie ohavnej vraždy dvoch mladých ľudí,” doplnila hovorkyňa. Politici rokovali cez týždeň v Bratislave o aktuálnej politickej situácii na Slovensku, aj o aktuálnych európskych témach ako migrácia či viacročný finančný rámec EÚ.

    Weber v súvislosti s krízou na Slovensku, ktorá vznikla po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, pred niekoľkými dňami (10.3.) uviedol, že vtedajší premiér Robert Fico by mal odvolať vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD).

    Weber v stanovisku, ktoré jeho kancelária zaslala TASR, uviedol, že po návrate šesťčlennej osobitnej delegácie EP zo Slovenska, ktorá mala za cieľ objasniť okolnosti vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, upozornil na obavy, že zodpovedné slovenské orgány nerobia všetko pre to, aby boli obe vraždy objasnené.

    Líder EPP v tom čase spresnil, že je neuveriteľné, že minister vnútra ako nadriadený polície, ktorá by spolu s prokuratúrou mala objasniť obe vraždy a ich okolnosti, je stále vo funkcii. “Ak chce premiér Fico ukázať, že má ešte štipku slušnosti a dôveryhodnosti, musí odvolať ministra vnútra,” odkázal Weber do Bratislavy.

    K odvolaniu ministra nedošlo, Kaliňák sám oznámil odchod z funkcie, ale skôr ako k nemu došlo, podal demisiu Fico, čím padla celá jeho vláda. Následne vznikla nová. Do jej čela sa postavil Peter Pellegrini (Smer-SD), ministrom vnútra sa stal krízový manažér Tomáš Drucker, ktorý nie je členom strany Smer-SD. Nový kabinet vymenoval prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok 22. marca.

    - Reklama -