Bugár potvrdil, že s Kiskom hovoril o voľbe kandidátov na ústavných sudcov

    0
    Béla Bugár a Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Ak sa preukáže vedomá spolupráca Petra Kresáka s komunistickou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB), nemá čo hľadať v Moste-Híd. Strana bude konať. Povedal to predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár v diskusii televízie TA3 V politike. Kresák sa rozhodol nekandidovať v ďalšej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Líder opozičného OĽaNO Igor Matovič ho obvinil z vedomej spolupráce s komunistickou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB), čo majú dokazovať materiály z Ústavu pamäti národa.

    Bugár uviedol, že Kresák má zohnať ďalšie dokumenty k tejto téme. Ak by sa ukázala vedomá spolupráca, musel by podľa Bugára odísť zo strany. Ale nechce ho odsúdiť predčasne. “Sem tam sa mohlo stať, že dotyčný o tom nemusel vedieť. Preto potrebujeme ďalšie dokumenty. Ak tie potvrdia, že vedome spolupracoval s ŠtB, tak nemá čo hľadať v našej strane,” doplnil Bugár.

    Most-Híd nemá problém s tajnou voľbou kandidátov na ústavných sudcov, pokiaľ sa nájde dohoda na menách. Pokiaľ sa však dohoda nenájde a bude hroziť, že by za jeho chrbtom prešli kandidáti s pomocou ĽSNS, bude uvažovať opäť o verejnej voľbe. Tento postup zvolil Most-Híd aj pri prvej voľbe. “Dúfam, že sa dohodneme,” vyhlásil Bugár.
     
    Predseda Mosta-Híd sa dotkol aj sporu medzi prezidentom SR Andrejom Kiskom a predsedom vládneho Smeru-SD Robertom Ficom. Zopakoval, že ho nebaví vysvetľovať a urovnávať ich spory. Potvrdil, že v otázke voľby kandidátov na ústavných sudcov, kde mal Fico záujem o post predsedu súdu, hovoril s Kiskom. Obsah rozhovorov však odmieta zverejniť, je proti vynášaniu informácií z rozhovorov medzi štyrmi očami. 
     
     
    V diskusii sa dotkli aj zmien po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Most-Híd podľa Bugára pomohol k zmene. “Česť ľuďom na námestiach, ale bez nás by sa zmeny vo vláde neurobili,” povedal Bugár. Ocenil pokroky vo vyšetrovaní a verí, že budú potrestaní páchatelia a objednávateľ. 
     
    - Reklama -