Bugár má v tom absolútne jasno: Matovič sa snaží odpútať pozornosť od svojich problémov

    0
    Béla Bugár (MOST - HÍD) (Autor: SITA)

    “Matovičovi tečie do topánok. Potrebuje odpútať pozornosť od svojich problémov,” povedal pre TASR a poukázal na Matovičove daňové podvody a výzvu bývalého spoločníka Pavla Vandáka, aby podstúpil detektor lži.

    Bugár zdôraznil potrebu bezpečnosti. Pripomenul zásielky s bielym práškom aj obálku s rádioaktívnou látkou, ktorá prišla vlani v novembri ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd). Neprekáža mu kontrola podozrivých zásielok.

    Podobne je na tom aj predseda poslaneckého klubu Gábor Gál. “Ak je podozrenie, že je v obálke podozrivá látka, nech mi radšej list otvoria,” povedal pre TASR.

    Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd) si podobne ako Bugár myslí, že Matovič sa usiluje prekryť vlastné problémy. “Teatrálne tlačové konferencie, rozplakanie sa pri vlastných slovách, to považujem za snahu prekryť vlastné problémy ohľadom daňových podvodov,” povedal.

    Prijatie rozhodnutia o otváraní listov si overoval u kancelára NR SR Daniela Guspana. Ten Hrnčiarovi potvrdil, že sa prijímalo z dôvodu bezpečnosti. Hrnčiar dodal, že ak existujú nejaké sporné otázky ohľadom dokumentu, mohli by sa otvoriť na poslaneckom grémiu. Teatrálne výstupy však neschvaľuje.

    Na otváranie listov poslancom upozornil na dnešnej tlačovej konferencii líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Vyhlásil, že Andrej Danko (SNS) prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať.

    Obyčajní chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Zároveň podávajú trestné oznámenie pre porušenie listového tajomstva. Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Líder OĽaNO-NOVA tvrdí, že Guspanovi to prikázal priamo Danko.

    Šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková reagovala tým, že Kancelária NR SR postupuje pri nakladaní s listovými zásielkami v súlade s odporúčaniami, ktoré jej adresovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR a Úrad na ochranu ústavných činiteľov (ÚOÚČ). Kritiku, ktorú dnes prezentoval Matovič, odmietla.

    “Kancelária NR SR ostro vystupuje proti vyjadreniam poslanca, ktorý iba účelovo manipuluje s informáciami. Kancelária musí postupovať podľa zákonov a odporúčaní, ktoré dostáva, či už z MV alebo ÚOÚČ. V novembri 2016 nám bola poslaná smernica z MV SR, ktorá nariaďuje, ako postupovať pri zásielkach. Nerobí sa nič neštandardné. Každá zásielka, ktorá nemá odosielateľa alebo je od fyzickej osoby, môže byť podozrivá, keďže za posledné obdobie sme mali až tri kontaminované zásielky,” vysvetlila Čižmáriková.

    Voči obvineniam a Matovičovmu “excentrickému divadlu” sa ohradil aj Guspan, podľa ktorého poslanec obvinil zamestnancov kancelárie z porušovania zákona. Podľa Guspanových slov je Kancelária NR SR povinná dodržiavať zákony, v rámci ktorých musí zabezpečiť ochranu a bezpečnosť všetkým poslancom, ako aj všetkým osobám nachádzajúcim sa v priestoroch parlamentu. Guspan uisťuje, že Kancelária NR SR a jej zamestnanci zámerne neporušujú ústavné právo na zachovanie listového tajomstva.

    - Reklama -