Bugár chce kandidatúrou na prezidenta vraj zachrániť Most-Híd

    0
    Béla Bugár, predseda strany Most-Híd (Autor: TASR)
    V zákulisí slovenskej politiky vládne podľa Hanusa presvedčenie, že práve Bugár, ktorý je už 30 rokov ten najpopulárnejší slovenský Maďar, bude prezidentským kandidátom Mosta. V strane údajne veria, že keď nepostavili v posledných prezidentských voľbách vlastného kandidáta, tak to Mostu poškodilo. 
     
    Hrozbu pre Bugárovu stranu je konkurenčná Strana maďarskej koalície (SMK), ktorú podľa štatistík z parlamentných volieb 2016 uprednostnila väčšina maďarských voličov na Slovensku. Voličská základňa Mosta je naopak prevažne tvorená Slovákmi. 
     
    Hanus ďalej pripomína, že Most pred dvomi rokmi získal iba 6,5 percenta hlasov, čo podľa neho znamenalo pre stranu existenčnú hrozbu do budúcnosti. Novinár varuje, že „ak by Maďari aj naďalej jasnou väčšinou volili SMK a slovenských voličov by Bugárovi mohla odobrať nejaká novozaložená liberálna strana typu Spolu či Progresívne Slovensko, projekt Mosta-Híd by stroskotal“.
     
    Tento rok je Bugárova situiácia podľa Hanusa ešte zložitejšia, ako po voľbách 2016, pretože vznikli nové strany a navyše Most opustila Lucia Žitňanská. 
     
    Hlavným cieľom a meradlom úspechu Bugára vraj nie je vyhrať voľby alebo postúpiť do druhého kola, ale presvedčiť maďarských voličov, že „voliť Bélu nemá pre Maďara žiadnu alternatívu“. Hanus však varuje, že na dôstojný výsledok v prezidentských voľbách by Bugár potreboval aj časť hlasov od Slovákov. 
     
    Podľa Hanusa je možné, že sa Bugárovi podarí získať viac hlasov ako prezidentský kandidát SMK, ale tak isto môže pre neho hlasovanie skončiť fiaskom, ako sa to stalo Pavlovi Hrušovskému v roku 2014. 
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -