Budúcnosť Kisku je stále nejasná. Prestaňte balamutiť národ, odkazuje mu Sulík

    0
    Predseda SaS Richard Sulík a prezident Andrej Kiska(vpravo) (Autor: TASR)

    Ešte v máji tohto roku uviedol, že neplánuje opäť kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky. Verejnosť však ubezpečil, že chce ostať aktívny v politike a v súvislosti s tým sa riešilo, že chce vytvoriť nový projekt, ktorý by mohol byť stranou. Vyhlásenie, čo za projekt plánuje, chcel dať po komunálnych voľbách a maximálne do konca tohto roka.

    Denník N nedávno prišiel s informáciou, že sa vyjadrí k svojej budúcnosti, no podrobnosti nezverejní. „Neplánuje povedať, ako konkrétne bude vyzerať, nepovie, či pôjde o politickú stranu, a nepredstaví ani svojich budúcich spolupracovníkov. Vysvetlením môže byť, že sa ešte nerozhodol. Druhou interpretáciou jeho váhania je, že nechce dodávať argumenty koalícii ani opozičným lídrom na kritiku, že zneužíva svoju prezidentskú funkciu na propagáciu vznikajúcej strany,“ píše sa na portáli.

    Môže sa stať, že podrobnosti povie až po tom, ako mu skončí mandát prezidenta – teda po 15. júni budúceho roku. Svojím spôsobom to priznal aj počas diskusie so študentmi Univerzity Komenského v Bratislave. „Chcem tú diskusiu uťať. Ideálne 16. júna by som sa chcel postaviť a povedať, čo ďalej.“ Ešte v lete na festivale Pohoda uviedol, že je potrebné prevziať moc. „Treba do politiky dostať slušných, čestných a schopných ľudí,“ dodal. Za svojich spolupracovníkov označil súčasného hovorcu Romana Krpelana a poradcu Rada Baťa.

    Sulík: Ide o balamutenie národa

    Šéf SaS Richard Sulík sa na margo zverejnených informácií vyjadril kriticky. Ako uviedol na sociálnej sieti Facebook, so súčasným prezidentom sa poznajú 12 rokov a majú dobrý vzťah, čo dokazuje aj to, že sa mu Andrej Kiska ako ôsmemu človeku zdôveril s rozhodnutím kandidovať za prezidenta. Jeho rozhodnutie podporil a pre denník Sme uviedol, že vie o výbornom kandidátovi, ktorého meno však nezverejnil. Súčasný postup prezidenta sa mu však zdá nešťastný.

    „Takéto naťahovanie oznámenia, čo bude po skončení mandátu, nepovažujem voči občanom za korektné. Najprv možno, potom nie, potom áno, potom, že vyjadrenie bude po komunálnych voľbách a teraz ani len to,“ napísal. Dodal, že osobne by mu nerobilo problém, ak by o svojej politickej budúcnosti povedal už teraz, aj keď je stále prezidentom. Podľa jeho názoru by to bolo najmä korektné voči ľuďom či politikom, ktorí čakajú, ako sa ďalej rozhodne. „Toto je balamutenie národa,“ konštatuje.

    Rovnako uviedol, že vzhľadom na tieto skutočnosti sa rozhodli povedať o svojich plánoch v sobotu 24. novembra na programovej konferencii strany s tým, že nebudú na nikoho čakať. Na druhej strane však fanúšikov facebookovej stránky ubezpečuje, že status nie je mierený proti Andrejovi Kiskovi. „Máme dobrý vzťah. Ale tu ide o sakra veľa. Ide o to, aby sme krajinu vytrhli z rúk oligarchom, aby Slovensko bolo spravované slušne a najmä čestne. Za týchto okolností sa nedá vyčkávať a vyčkávať a len pár mesiacov pred voľbami oznámiť voličom, aké je rozhodnutie prezidenta,“ uzavrel.

    - Reklama -