Budúci šéf CIA nezdieľa Trumpov názor na Rusko a pred senátnou komisiou spustil ostrú kritiku Kremľa

    0
    Mike Pompeo (Autor: TASR)

    Žiadne tajné dokumenty, ktorými by Kremeľ tlačil na Donalda Trumpa, podľa nastupujúceho prezidenta USA neexistujú, rovnako ako neexistovalo ovplyvňovanie kampane ruskými hackermi riadenými ruskými pohlavármi či dokonca prezidentom Vladimirom Putinom. Aspoň na tom trvá samotný Trump, ale jeho nominant na miesto nového šéfa CIA má celkom opačný názor.

    Mike Pompeo, ktorý sa postaví na čelo CIA, odpovedal na otázky senátnej komisie tak ako všetci nominanti vybraní do administratívy Donalda Trumpa. Nový šéf tajnej služby však nešetril kritikou na adresu Ruska a otvoril ňou aj svoju úvodnú reč.

    „So všetkou úctou k hláseniam ako takým, je viac než jasné, čo sa tu stalo pri ruskom zapojení v snahách hacknúť informácie a mať tak dosah na americkú demokraciu. Toto bola agresívna akcia podniknutá vysokopostavenými členmi ruského vedenia,“ povedal pred senátnou komisiu Pompeo.

    Budúci šéf CIA napriek kritike neváhal zaradiť Rusko spolu s Čínou na zoznam „sofistikovaných poradcov“ v oblasti kybernetickej bezpečnosti. „Všetci hackeri využívajú toto nové prostredie bez hraníc a CIA musí pokračovať (v práci), aby bola v tomto smere vopred,“ zdôraznil Pompeo.

    Trumpov kandidát na šéfa CIA neváhal kritizovať Rusko ani za jeho kroky na Ukrajine. Podľa neho  sa Kremeľ „zachoval agresívne, napadnutím a okupovaním Ukrajiny“. Pompeo zašiel pritom ešte ďalej a obvinil Rusko, že „nerobí nič, aby bol porazený a zničený Islamský štát“. Bola to však práve Moskva, kto na pomoc do Sýrie vyslal početné jednotky, ale Západ ju v reakcii okamžite obvinil, že nadržiava prezidentovi Bašárovi Asadovi, ktorý s ruskou pomocou údajne masakruje civilistov.

    Celý text nájdete v angličtine TU.

     

    - Reklama -