Budúca vláda? Ide o to, či si Bugár vyberie menšie zlo alebo megazlo, vraví Matovič

    0
    Líder OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

    V prípade budúcej vlády je teda podľa Matoviča podstatný vzťah Bugár a Danko. „Ide o to, či si Bugár vyberie menšie zlo, čo znamená SNS, ktorá bola štyri roky v karanténe, alebo si vyberie mega zlo, a teda Smer-SD,“ povedal šéf OĽaNO-NOVA. V parlamentnej demokracii si však podľa neho nemôžete vyberať partnerov, tých vám vyberajú voliči, ktorí takéto karty určili.

    „Toto je kľúčový bod. Keď bude tento uzol rozseknutý, môžeme sa pohnúť ďalej. Kľúčový je však Béla Bugár, pretože od Andreja Danka smerom k Mostu-Híd som nezaznamenal nejaké jednoznačné vyjadrenia,“ povedal Matovič. Treba však počkať pár dní, to strany potrebujú. 

    Matovič si zároveň myslí, že predčasné voľby sú lepšie ako vláda so Smerom-SD. No ako pokračoval, „ treba si však povedať, že v predčasných voľbách Kotleba posilní a Sieť z parlamentu vypadne, pričom to môže byť ešte horšie.“ Na najbližšie dni má strana naplánované rokovania s koaličnými partnermi, s ktorými by vláda mohla vzniknúť. 

    Prezident Andrej Kiska sa dnes v Prezidentskom paláci stretáva s predsedami väčšiny parlamentných strán, ktoré sa dostali do parlamentu. Kiska na stretnutie nepozval iba Mariána Kotlebu z Ľudovej strany Naše Slovensko. Predseda strany Smer-SD Robert Fico sa s prezidentom stretne v utorok 8. marca, keďže dnes je v Bruseli na summite k migrácii.

    „S Kotlebom sa netreba baviť, treba sa baviť s jeho voličmi, ktorí sú frustrovaní,“ povedal Igor Matovič s tým, že Kotlebu treba ignorovať. Ako na neho nadviazal Daniel Lipšic, „Marian Kotleba je fašista, prezident tak urobil správne rozhodnutie.“ 

    Víťazom parlamentných volieb v sobotu 5. marca sa stal Smer-SD so ziskom 28,28% odovzdaných hlasov. Na druhom mieste skončila strana SaS so ziskom 12,10% odovzdaných hlasov. Nasledujú OĽaNO-NOVA (11,02%), SNS (8,64%), ĽS Naše Slovensko (8,04%), SME RODINA – Boris Kollár (6,62%), Most-Híd (6,50%) a #Sieť (5,60%). Menej ako päť percent hlasov získali KDH (4,94%), a SMK (4,04%). Ostatné politické subjekty nedosiahli ani jedno percento hlasov. Účasť na voľbách bola 59,82 percenta oprávnených voličov. 

    - Reklama -