Budú z okupantov hrdinovia? Ruská vláda zrejme návrh súvisiaci s rokom 1968 nepodporí

    0
    Pamätník komunistického politika Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej počas noci 22. februára 2015 aktivisti na protest pomník postriekali červenou farbou a zatreli bustu politika aj nápisy pod ňou. Na pomník napísali červenou farbou aj slovo "sviňa". (Autor: SITA)

    Podľa informácií, ktoré mám, vláda Ruskej federácie túto novelu nepodporuje. Pamätám si, že bývalý prezident (Boris) Jeľcin v roku 1993 jasne odsúdil vpád vojsk (piatich krajín) Varšavskej zmluvy, a pamätám si vyjadrenie Vladimira Putina z roku 2006, keď uznal morálnu zodpovednosť Ruska za to, čo sa stalo v roku 1968,“ cituje dnešné Zaorálkovo vyjadrenie internetový server Novinky.cz.

    Minister zahraničných vecí ČR súčasne poznamenal, že postoj ruskej vlády k udalostiam z roku 1968 sa podľa jeho názoru nemení a podľa toho bude vyzerať aj jej prístup k novele.

    Krok trojice ruských poslancov, Nikolaja Kolomejceva, Sergeja Rešuľského a Jurija Sineľščikova, vyvolal už v utorok v ČR kritiku opozičnej TOP 09.

    Odmietame akékoľvek historické posúvanie udalostí spojených s rokom 1968. Dôvody, ktoré ruskí poslanci uvádzajú pre tento návrh, sú hanebnou falzifikáciou udalostí,“ uviedla v tlačovej správe česká opozičná parlamentná strana.

    Iniciátori v návrhu predloženom do Štátnej dumy Ruskej federácie pripomenuli, že čoskoro uplynie 48 rokov od vojensko-strategickej“ operácie Dunaj, ktorej hlavným cieľom bolo podľa ich názoru zabrániť protištátnemu prevratu v niekdajšej Československej socialistickej republike (ČSSR), pripravovanému za podpory západných krajín tamojšou opozíciou.

    V zmysle predlohy by sa iniciatíva mala týkať občanov Ruskej federácie, ktorí sa zúčastnili na operácii v období od 21. augusta do novembra 1968, ktorí už majú viac ako 67 rokov a potrebujú morálnu, ako aj doplnkovú materiálnu pomoc štátu.

    Komunistickí poslanci by považovali priznanie spomínaného štatútu sovietskym účastníkom okupácie Československa za nevyhnutný prejav historickej a sociálnej spravodlivosti a za ocenenie ich statočnosti a pevnosti.

    - Reklama -