Budú utečenci umierať od zimy? Rastú vážne obavy

    0
    Deti utečencov pred zatvoreným hraničným priechodom s Chorvátskom Berkasovo/Bapska (Autor: Facebook)

    „Chladné počasie prichádza do Európy rýchlejšie, než sú európski politici schopní rozhodovať. Minulý týždeň rozhodol summit EÚ a balkánskych štátov o zavedení určitých opatrení vrátane prístrešia pre 100-tisíc ľudí,“ píše server s tým, že do Európy však pricestovalo neoficiálnymi a nebezpečnými spôsobmi 700-tisíc utečencov.

    Utečencom hrozí podchladenie, zápal pľúc a nákazlivé choroby. Zúfalstvo utečencov, ktorí sa snažia zachrániť svoje rodiny, podľa všetkého rastie, vznikajú hádky o prikrývky. Podľa šéfky diplomacie Európskej únie Federici Mogheriniovej hrozí riziko kolapsu.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU

    Podľa servera je utečenecká kríza najzávažnejšou krízou súčasnej Európy. Európski politici ju musia vyriešiť spoločnou rozumnou a koordinovanou akciou, inak sa Európska únia rozpadne do nenávistných, proti sebe navzájom bojujúcich, autoritárskych nacionalistických štátov.

    „Mám starosti, ako si s tým poradíme. Mŕtvych budeme musieť pochovávať. Snažíme sa pripraviť nový cintorín,“ obáva sa napríklad starosta ostrova Lesbos Spyros Galinos.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU

    - Reklama -