Budú nádodniari žiadať hlavu Žitňanskej?

    0
    Lucia Žitňanská (Autor: TASR)

    Pre HNonline to potvrdil podpredseda SNS Anton Hrnko. Ja mám veľmi vážne signály z vnútra strany, aby v pondelok na predsedníctve zaznela táto požiadavka,” hovorí Hrnko.

    Dodal, že ak už má prísť k rekonštrukcii vlády, tak by sa mali odstrániť všetky trecie plochy. Práve rezort spravodlivosti nespĺňa podľa SNS to, čo by si národniari predstavovali.

    “Naša členská základňa bola veľmi rozladená pokusmi o dekriminalizáciu drog, o presadzovanie Istanbulského dohovoru napriek tomu, že sme niekoľkokrát povedali, že ho nechceme.” Hrnkovi sa tiež nepáči, ako na Slovensku vyzerá súdnictvo. “Človek sa nemôže dovolať súdneho rozhodnutia v primeranom čase,” dodáva národniar s tým, že nevidí dostatočný pokrok.

    Hrnko nevylučuje, že si odchodom Žitňanskej bude SNS podmieňovať svoje zotrvanie v koalícii. “Rozhodujúce bude stanovisko, ktoré bude prijaté v pondelok na predsedníctve,” okomentoval podpredseda národniarov.

    V sobotu popoludní sa v budove parlamentu zišlo aj užšie vedenie koaličného Mostu-Híd, a to krátko potom, ako sa predseda strany Béla Bugár vrátil z dovolenky. Na Hrnkove slová o Žitňanskej však zatiaľ nikto z oslovených predstaviteľov Mostu-Híd nereagoval.

    Rokovania mali následne už aj s predsedom vlády Robertom Ficom (Smer-SD) pokračovať vo vládnom hoteli Bôrik, kde niekoľko hodín parkovalo premiérovo služobné auto. To už z areálu odišlo, ale len so šoférom. 

    Bugárovci už krátko po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej formulovali požiadavku, aby odstúpil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že konkrétny krok musí urobiť Smer-SD. Tento týždeň sa mali k situácii vyjadriť aj stranícke regionálne štruktúry. Konečný verdikt o budúcnosti Mosta-Híd v koalícii by mal padnúť na republikovej rade začiatkom týždňa. Ešte predtým má zasadnúť koaličná rada.

    Autor: TASR/im

    - Reklama -