Budú ďalšie exity? Brusel s hrôzou v očiach sleduje tieto krajiny

    0
    Nigel Farage (Autor: TASR)

    Dánska Ľudová strana mala tento týždeň vzácnu zahraničnú návštevu. Lídri euroskeptického zoskupenia sa stretli s niekdajším predsedom Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigelom Faragom. Práve pri tejto príležitosti sa vedenie euroskeptickej Ľudovej strany vyjadrilo, že by podporilo prípadné vypísanie referenda o vystúpení či zotrvaní v EÚ.

    Všetko však závisí od toho, ako sa vlastne skončí takzvaný brexit. Veľká Británia totiž stále neaktivovala článok 50 európskych dohovorov, ktorý odštartuje oficiálny proces vystúpenia z EÚ a nie je jasné, kedy sa to stane. „Prikláňam sa k tomu počkať, ako sa z toho dostane Británia. Ak sa to skončí rozumne pre nich, je to to, čo by sme mali urobiť aj my, ale tak ďaleko zatiaľ nie sme,“ uviedol Søren Espersen, ktorý je hovorcom Ľudovej strany pre zahraničné záležitosti.

    Podľa Espersena by malo Dánsko plne podporiť Veľkú Britániu vo vyjednávaniach o vystúpení z EÚ. „Skutočne radi by sme ovplyvnili túto diskusiu tak, aby Británia dosiahla čo najlepšiu možnú dohodu. Nemala by byť potrestaná za to, čo urobila,“ myslí si dánsky euroskeptik.

    Nigel Farage, ktorý sa po odhlasovaní brexitu takticky stiahol z vedenia UKIP, tvrdí, že do Dánska neprišiel Ľudovej strane pomôcť s písaním manifestu, ale preto, aby diskutoval o tom, čo majú názorovo spoločné.

    Rok 2016 označil Farage za „rok politickej revolúcie, rok outsiderov“ a uviedol, že sa stále viac prejavujú národné záujmy jednotlivých členských štátov Európskej únie. „Roztrhlo sa vrece s národnou demokraciou jednotlivých štátov. Je to nákazlivá choroba, ktorá podľa mňa zmetie celý západný svet,“ prorokuje Farage.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -