Budú Huawei a ZTE v USA zakázané? Trump to má v pláne. Chce dostať čínskych výrobcov z amerického trhu

    0
    Logo Huawei (Autor: TASR)

    To by bol ďalší krok Trumpovej administratívy v snahe dostať dvoch najväčších čínskych výrobcov sieťového vybavenia, Huawei a ZTE, z amerického trhu. USA obviňujú obe firmy, že pracujú na príkaz čínskej vlády a ich zariadenia môžu byť využité na sledovanie Američanov.

    O prezidentskom nariadení sa uvažuje už 8 mesiacov a môže byť vydané začiatkom januára. To by ministerstvu obchodu nariadilo, aby zakázalo americkým firmám kupovať výrobky od zahraničných výrobcov telekomunikačného vybavenia, ktorí predstavujú vážne riziko pre národnú bezpečnosť, uviedli zdroje z odvetvia a vlády.

    Nariadenie s najväčšou pravdepodobnosťou nebude priamo menovať Huawei alebo ZTE, uviedol jeden zo zdrojov. Očakáva sa však, že predstavitelia ministerstva obchodu ho budú interpretovať ako oprávnenie obmedziť rozširovanie vybavenia, ktoré vyrábajú obe firmy.

    Americkí operátori aktuálne hľadajú partnerov pre vybudovanie sietí novej generácie 5G, takže nariadenie by znemožnilo Huawei a ZTE podieľať sa na ich rozvoji. USA už v auguste zakázali vládnym úradom a agentúram používať vybavenie firiem Huawei a ZTE.

     

    - Reklama -