Buďte radi, že máte Fica. Hoci je podľa mňa príliš mäkký, hádzal perly Václav Klaus na konferencii v Bratislave

    0
    Václav Kaus v diskusnom fóre HNClubu. (Autor: Radka Turoňová)

    Diskusia prebiehala v  luxusnom bratislavsko hotely Devín. Václav Klaus ani tu nezaprel svoj zmysel pre humor a na viaceré témy odpovedal rétorikou jemu vlastnou. Opýtali sme sa ho, čo si myslí o postojoch súčasného českého prezidenta Miloša Zemana a slovenského premiéra Roberta Fica voči migrantom. „Sú príliš mäkké,“ povedal pre PL.sk a od prítomných zožal za tento výrok potlesk.

    Nehovorme im utečenci

    „Chcete headline, tak ja vám ho dám. Ich postoje vítam, hoci sú podľa mňa príliš mäkké. Moje postoje sú oveľa rozsiahlejšie. Ale poviem vám, buďte radi, že Fica máte,“ vyhlásil Klaus a reagoval tak aj na Ficove výroky, ktoré počul z médií pri raňajkách. Ešte predtým sa stihol vyjadriť, že nemá rád, keď niekto používa slovo utečenec, pretože tento pojem je podľa neho európsko-naivistická predstava. „Hovorme teda o migrantoch,“ vyslovil svoj názor Klaus.

    Teraz máme novú, tisíckrát horšiu krízu

    Bývalý český prezident rečnil na tému Poučenie z gréckej krízy alebo cena za nerešpektovanie ekonomických zákonitostí je vysoká. Vyjadril sa aj k slovenskej ekonomike. Na diskusii k tejto téme odznelo niekoľko zaujímavých výrokov, ktoré Klaus povedal buď v rámci svojho príhovoru, ktorým začal, alebo v rámci diskusie, keď odpovedal na otázky. Hneď na úvod zažartoval, po tom, čo ho vyzvala šéfredaktora, aby povedal svoj krátky prejav. „To je diskriminácia,“ zavtipkoval si exprezident. Na margo gréckej krízy hneď uviedol, že kým sme pred niekoľkými mesiacmi nežili ničím iným, teraz vlastne grécka kríza takmer ani neexistuje, pretože tu máme krízu, ktorá je tisíckrát horšia.

    Sme samostatní, ale rozhoduje sa o nás

    Klaus tvrdí, že si máme položiť otázku, ako sa má relatívna malá postkomunistická krajina pozerať na to, čo sa v Európe deje a ako má na to reagovať. Svet, ktorý nás obklopuje, sa výrazne líši od toho, čo bolo pred rokom 1989, ale nie je to to, čo by sme si želali. Priali sme si žiť vo svete politickej slobody a demokracie. Nastalo však niečo iné, čo bolo spôsobené nielen domácimi, ale aj vonkajšími vplyvmi. Je to napríklad slabosť politických strán, ich nevyzretosť a z toho plynúca neschopnosť identifikovať zásadné spoločenské témy. Priali sme si, aby sme sa po období nesamostatnosti stali samostatnou, suverénnou krajinou, ktorá bude niesť plnú zodpovednosť a nebude sa rozhodovať o nás, bez nás. Suverénnymi štátmi nakoniec nie sme, pretože sa o nás rozhoduje. Nič z toho, čo sme si kedysi priali, nám teda Európska únia neponúka. Klaus nevidí ozajstnú trhovú ekonomiku, ale ekonomiku regulovanú, riadenú a zdaňovanú.

    Gréci sú obeť, Nemecko je v nirváne

    Grécka dlhová kríza a z nej vyplývajúci chaos celej EÚ obracia našu pozornosť smerom k iným témam. Dôležitá je však otázka, či sa z toho dokážeme poučiť a rešpektovať ekonomické zákony. Grécko je podľa neho obeťou usporiadania, ktoré v EÚ vzniklo. Vinníkom je Nemecko, ktoré žije v najlepšom z možných svetov a euro je pre túto krajinu výhodné. Nemecko žije podľa neho v ideálnom svete podhodnocovaného menového kurzu a vstupom do eurozóny sa dostalo do nirvány. Podľa neho sa pohybujeme v úplne bláznivom svete a je to preto, že Grécko dostalo za 5 rokov 35-násobok toho, čo dostalo Nemecko po druhej svetovej vojne v rámci Marshallovho plánu. Nezodpovední bruselskí politici jednoducho chceli a chcú mať v Únii čo najviac členov. „Nič nového a prevratného sa povedať nedá. Riešenia sú len dve, a to buď opustenie eurozóny problémovou krajinou, alebo jej dlhodobé financovanie,“ myslí si Klaus a dodal aj, že Grécko nemôže dýchať, je ako v kazajke.

    Keď ste v eurozóne, čo už s vami

    Aký má názor Klaus na slovenskú ekonomiku? „Priznávam, že sa ňou príliš nezaoberám. Aj zo zdvorilosti,“ povedal Klaus. Všíma si, že veľa ľudí zo Slovenska žije a pracuje v zahraničí, čo je na jednej strane pozitívum, na druhej strane to však vypovedá o nedostatku práce u nás.  Vyzdvihuje však to, že Slovensko si členstvo v EÚ váži. Všíma si však naše azda najväčšie nedostatky, a to vysokú mieru nezamestnanosti, hlavne v regiónoch, a vysoké euroceny oproti príjmom. Klaus vyhlásil, že by Slovensku vstup do eurozóny nikdy neodporúčal. „Ale čo už teraz s vami,“ zavtipkoval.

    Osudový krok

    A ako vidí bývalý prezident budúcnosť Európskej únie? „Prišlo k tragickej prešmyčke. Prešli sme od integrácie k unifikácii. Je to osudový krok, ktorý nastal. Ocitli sme sa v slepej uličke,“ vyhlásil Klaus. Prezident sa vyjadril aj na margo zrušených hraníc. Toto podľa neho vôbec nebol dobrý nápad. „Radšej by som ukazoval svoj pas, ako mať zrušené hranice,“ tvrdí Klaus. „Zbavenie sa hraníc je ako cumeľ pre deti. Vyzerá, že je sladký a skvele chutí, ale nikto nevidí, čo to spôsobuje,” vyjadril sa Klaus.


     

    - Reklama -