Budeme za prednostné ošetrenie u lekára platiť až 50 eur? Opozícia bije na poplach a hovorí o konci bezplatnej zdravotnej starostlivosti pre všetkých

    0
    Ilustračná foto (Autor: pixabay.com)
    Pozmeňujúci návrh, o ktorom sa na utorkovom výbore pre zdravotníctvo nakoniec ani nerokovalo, počíta so zavedením takzvaných doplnkových ordinačných hodín. To znamená, že by si pacienti mohli priplatiť za vyšetrenie, aby mali isté, že sa do ordinácie dostanú na určený termín. Opozícia v tom vidí obchádzanie legislatívnych procesov a snahu o „tiché“ ukončenie bezplatného zdravotníctva. 
     
    Doplnkové ordinačné hodiny (DOH) majú byť podľa pozmeňujúceho návrhu dobrovoľné. Možnosť prijať pacientov za poplatok majú mať lekári, ktorí ordinujú aspoň 25 hodín týždenne, a to najskôr po 14. hodine alebo od 13. hodiny, ak ordinujú aspoň 30 hodín. DOH majú tvoriť maximálne 30 percent z trvania ordinačných hodín. Počas nich môže byť ošetrená najviac tretina z celkového týždenného počtu pacientov. Lekár špecialista by mohol DOH zaviesť aj počas celého dňa, ale iba ak v ten deň vôbec neordinuje.
     
     
    Maximálna výška poplatku za objednanie sa k lekárovi počas doplnkových hodín by mala byť 50 eur. To je však vyššia suma ako tá, s ktorou pôvodne počítalo Druckerovo ministerstvo, keď sa o DOH hovorilo začiatkom roka. Od tohto kroku rezort nakoniec upustil s tým, že nenastal vhodný čas. 
     
    Predpísané lieky a zdravotné výkony, ktoré lekár počas zaplateného vyšetrenia nariadi, majú hradiť zdravotné poisťovne. Ak pacient zaplatí, dostane sa k špecialistovi bez výmenného lístka. Návrh tiež prináša povinnosť pre lekárov prijať pacienta do 15 dní od objednania.

    Minister sa správa zbabelo

    Tento utorok sa pozmeňovací návrh o DOH dostal do parlamentného výboru pre zdravotníctvo a opozícia ho kritizuje za údajnú snahu zrušiť bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Na svojom facebookovom profile naň upozornila poslankyňa SaS Jana Cigániková a na druhý deň zvolala k téme tlačovku
     
    V statuse na sociálnej sieti Cigániková píše, že koaliční poslanci Výboru NR SR pre zdravotníctvo odmietli o pozmeňovacích návrhoch hlasovať údajne preto, že rokovanie sa malo prenášať naživo. „Kompletné znenie pozmeňovákov k tlači 707, ktoré dnes nechceli kvôli live prenosu koaličné strany prejednávať,“ píše poslankyňa k štyridsiatim fotografiám, na ktorých je plné znenie pozmeňovacích návrhov k jedinému zákonu. 
     
    Časť živého prenosu na Facebooku, pre ktorý koaliční poslanci výboru odmietli rokovať, zverejnila Cigániková na svojom profile. 
     
     
    Podľa Cigánikovej mali prejsť 50-eurové poplatky do zákona bez vedomia verejnosti. „Minister zdravotníctva sa správa veľmi zbabelo, pretože sa vyhýba riadnemu pripomienkovému konaniu,“ povedala poslankyňa na stredajšej tlačovke. V zdravotníckom výbore NR SR, ktorého je Cigániková členkou, je podľa nej vraj bežné, že sa zákony nepredkladajú riadne a nedochádza k patričnej diskusii. 

    Zdravotníctvo upadá

    Poslankyňa uviedla, že je problém, ak sa presadzovanie takýchto dôležitých zmien v zdravotníctve deje pomocou pozmeňujúcich návrhov, ktoré sa poslancom dostávajú do rúk podľa nej na poslednú chvíľu a nie je možné si ich dôkladne preštudovať. O tomto pozmeňovacom návrhu majú poslanci rokovať budúci utorok (28. 11.). 
     
     
    Cigániková tvrdí, že minister zdravotníctva mesiace kľučkuje pred problémami. „Z jednej strany naňho tlačia nespokojní pacienti, z druhej nespokojní zdravotníci, ale čo je najväčší problém, zvrchu naňho tlačí predseda vlády. Robert Fico dlhé roky chráni potemkinovskú dedinu bezplatného zdravotníctva, lebo mu ide výhradne o preferencie Smeru-SD, zatiaľ čo verejné zdravotníctvo upadá,“ uzavrela Jana Cigániková.
     
    K poslankyni SaS sa v stredu krátko predpoludním pridal jej parlamentný kolega Miroslav Beblavý. Podľa neho je tento návrh taký pravicový, že aj pre jeho novú stredo-pravú stranu Spolu – Občianska demokracia je neprijateľný. „Zároveň je však nielen nesociálny, ale aj nezmyselný, pretože nebude dobre fungovať pre všeobecných lekárov. Bude fungovať len pre lekárov špecialistov, ktorí takéto poplatky budú vyberať,“ tvrdí Beblavý. 
     
     
    Vážny problém na Slovensku predstavuje podľa poslanca to, že lekári špecialisti majú v mnohých regiónoch nedostatočné kapacity a ordinujú príliš krátko a ľudia sa k nim nevedia dostať. „Skutočné riešenie musí obsahovať zvýšenie kapacít špecialistov a nielen zvýšené poplatky,“ povedal Beblavý. 
     
    Poslanec dodal, že jeho strana navrhuje, aby sa vrátil desaťeurový poplatok za prednostné ošetrenie s tým, že by takéto ošetrenia tvorili maximálne 20 percent z ordinačných hodín. „Zároveň navrhujeme, aby si týchto 20 percent musel dať lekár (špecialista) k súčasným ordinačným hodinám, aby jeho pacienti neboli nijako ukrátení,“ navrhuje Beblavý riešenie podľa neho nízkeho počtu ordinačných hodín niektorých špecialistov.

    Hádanka

    Ku kritikom pozmeňovacieho návrhu o doplnkových ordinačných hodinách (DOH) sa pridal aj novozvolený predseda Trnavského samosprávneho kraja a poslanec hnutia OĽaNO Jozef Viskupič. Na sociálnej sieti komentoval článok o DOH a nezdržal sa sarkastického komentára na adresu koaličných tvorcov tohto návrhu. 
     
    Viskupičov status sa začína malou hádankou, ktorá pripomína niektoré staré vtipy. Poslanec však v tomto prípade rozhodne nežartuje. „Ako sociálny demokrat oznámi ľuďom, že končí bezplatná zdravotná starostlivosť? Potichu. Cez poslanecký návrh bez pripomienkového konania a vraj sa dotkne bohatých,“ píše nastupujúci trnavský župan. 
     
     
    Tí, ktorých sa zavedenie doplnkových ordinačných hodín za poplatky dotkne, nie sú podľa Viskupiča bohatí. „Dotkne sa každého, kto potrebuje rýchlu a včasnú zdravotnícku starostlivosť – vyšetrenie, a sociálny demokrat ani nemá odvahu povedať pravdu, že už nedokáže garantovať bezplatnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých a bude sa za vyšetrenia platiť,“ varuje Jozef Viskupič. 
     
    Minister zdravotníctva reagoval na tvrdenia opozície po rokovaní vlády odmietavým stanoviskom. „Vôbec nerozumiem tomuto populistickému naháňaniu politických bodov. Absolútne to odmietam, považujem to za niečo absolútne nezodpovedné, pretože zavádzajú ľudí v emócii pre pár politických bodov,” povedal Drucker. Šéf rezortu zdravotníctva odmieta, že by sa išiel zavádzať 50-eurový poplatok, ako to prezentovala opozícia. Deklaroval, že pre ľudí, ktorí u lekárov platiť nechcú, sa oproti súčasnému stavu nič nemení.
     
    Rovnakú reakciu, o ktorú sme žiadali, poskytlo pre Parlamentné listy komunikačné oddelenie ministerstva zdravotníctva. Celé stanovisko rezortu pod vedením Tomáša Druckera sme priniesli TU
     
     
    - Reklama -