Budeme všetci pod dohľadom „Veľkého brata?“ Američania, Briti a Číňania volajú po obmedzení internetovej bezpečnosti. Pozrite sa, kto je proti. A nie sú to Rusi…

    0
    Ilustračné foto: Slovensko má druhý najslobodnejší internet v krajinách V4 (Autor: SITA)
    Vlády vo Veľkej Británii aj Číne presadzujú obsahovo podobné zákony, podľa ktorých budú môcť tajné služby vstupovať do kódovaných databáz spoločností cez akési „zadné vrátka“ a umožniť im to má oslabené kódovanie internetovej komunikácie, ktoré zabezpečujú poskytovatelia internetu. 
     
    Britská vláda od spoločností poskytujúcich internetové pripojenie žiada, aby splnili jej kontroverznú požiadavku na „odstránenie elektronickej ochrany, ktorú (internetoví) operátori aplikujú na akúkoľvek komunikáciu alebo dáta“. To znamená, že rozhovory cez bezplatné internetové portály alebo vaše správy na sociálnych sieťach by neboli zakódované tak bezpečne ako doteraz. Poslanci britského parlamentu o návrhu zákona debatujú už od vlaňajška, ale zatiaľ sa nedokázali zhodnúť. 

    Britský pokus

    Proti takýmto rozsiahlym plánom na zákonom podporené oslabenie bezpečnosti internetovej komunikácie sa postavili veľké technologické spoločnosti, ktoré tvrdia, že „zadné vrátka“, ktoré od nich požaduje britská vláda, môžu na internete veľmi ľahko zneužiť hackeri. „Kľúč pod rohožkou tam nebude len pre dobrých chlapcov. Tí zlí ho nájdu tiež,“ varuje britskú vládu spoločnosť Apple v otvorenom liste. 

    Čínu inšpirovali USA

    Úmysly podobné tým britským má aj Čína, ktorá tvrdí, že sa inšpirovala v Spojených štátoch. Peking je dobre známy cenzúrou a obmedzovaním internetu, ale čínska diplomacia odmieta obvinenia z toho, že by sa novým internetovým zákonom snažila zasahovať do súkromia používateľov siete. Čínske ministerstvo zahraničných vecí prirovnáva zákon k tomu americkému, ktorý núti internetové a telekomunikačné spoločnosti, aby poskytovali len služby, ktoré sa dajú v prípade zákonnej potreby ľahko odpočúvať či sledovať. Podľa kritikov tohto opatrenia je však otázne, kedy ide o zákonnú potrebu a kedy o zasahovanie do súkromia používateľov internetu. 

    Holanďania sú proti 

    Jasný postoj k obmedzovaniu kódovania internetovej komunikácie zaujala začiatkom tohto týždňa vláda v Holandsku. Tamojší kabinet vydal rázne vyhlásenie, v ktorom sa vyjadril proti akémukoľvek oslabovaniu bezpečnosti internetovej komunikácie zabezpečovanej poskytovateľmi internetového pripojenia. „Vláda verí, že momentálne neexistuje dôvod na zákonné kroky proti vývoju a dostupnosti kódovania internetu na území Holandska,“ uvádza vláda vo svojom pondelkovom stanovisku
     
    Tlak na uľahčenie sledovania internetovej komunikácie sa zvyšuje od teroristických útokov a tajné služby tvrdia, že oslabené kódovanie by im umožnilo účinnejšie sledovať komunikáciu podozrivých osôb. Odporcovia kontroverzného kroku však tvrdia, že by to mohlo ohroziť slobodu na internete.

    Internetová bezpečnosť na Slovensku

    Slovenský internetový priestor je na tom, čo sa týka bezpečnosti a slobody, ešte stále veľmi dobre. V rámci regiónu Vyšehradskej štvorky máme hneď po Čechoch druhý najslobodnejší internet. Čo sa týka slobody prejavu na webe, dosiahli sme v hodnotení asociácie PASOS z roku 2014 výsledok 10 bodov z 15, lepšie na tom boli už len Česi a najhoršie je to so slobodou slova na internete u našich južných susedov v Maďarsku. 
     
    - Reklama -