Budeme v práci opäť nacvičovať útek do krytu? Podľa podpredsedu ruskej vlády áno. Svetu totiž hrozí jadrový konflikt

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin (vpravo) (Autor: SITA)
    Podľa Rogozina nemalo Rusko inú možnosť ako  „reagovať na agresívne kapacity USA“. Pre hrozbu, ktorú predstavuje prípadný jadrový konflikt medzi Spojenými štátmi a Ruskom, by mala Moskva podľa podpredsedu vlády obnoviť výcvik civilistov z čias studenej vojny. „V prípade, že by sa verejnosť stala terčom takého druhu agresie, mohlo by obnovenie civilnej obrany zabrániť obrovským stratám na životoch,“ uviedol Rogozin pre agentúru Reuters
     
    Ešte počas studenej vojny vybudovali sovietske úrady rozsiahly systém bunkrov, ktoré mohla verejnosť použiť v prípade nukleárneho konfliktu. Používať ochranné obleky a masky sa deti učili už na základných školách aj v bývalom Československu. Prevládal však názor, že v prípade skutočného jadrového útoku by plagáty s bezpečnostnými postupmi ani masky veľa ľudí nezachránili. Tréning bol však za totality povinný, a tak by to chcel Rogozin aj teraz. 
     
    Podpredseda ruskej vlády volá po obnovení civilnej obrany vo svetle udalostí na Ukrajine. Práve tamojší konflikt, ktorý zmieta východom štátu, zmrazil vzťahy medzi USA a Ruskom. K tomu sa navyše pridal súčasný zásah Moskvy v Sýrii, ktorý ešte viac zhoršil vzťahy medzi Kremľom a Washingtonom. Rogozin na stretnutí v Soči, ktoré bolo ešte začiatkom mesiaca, uviedol, že plánovaný protiraketový štít, ktorý USA plánovali v Európe, bol priamo namierený proti Rusku.
     
    - Reklama -