Budeme od vás viac dovážať, sľúbil „vystrašený“ Juncker Trumpovi

    0
    Americký prezident Donald Trump a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Obaja potentáti si stretnutie pochvaľovali. Donald Trump uviedol, že sa začína nová fáza vzťahov USA s Európskou úniou a rokovanie predstavovalo „veľký deň pre voľný obchod“. Juncker povedal, že stretnutie bolo „dobré a konštruktívne“, a dodal: „Prišiel som uzavrieť dohodu a dohodu sme uzavreli. Našli sme oblasti, kde sa zhodneme.“ Obaja si tak zrejme pripíšu zásluhy za odvrátenie obchodnej vojny, ktorá medzi oboma mocnosťami hrozila.

    Trump s Junckerom chcú znižovať clá, bariéry pre vstup a subvencie, podľa Junckera až na nulu. Okrem toho chcú reformovať WTO (Svetovú obchodnú organizáciu), aby boli pravidlá odchodu spravodlivejšie. Dohodli sa, že kým budú prebiehať rokovania, nebude ani jedna strana uvaľovať ďalšie clá, a hodlajú sa dohodnúť aj o situácii vo veci dovozu ocele a hliníka. Práve tieto clá, ktoré Trump na Európu uvalil, rozpútali vlnu odvetných opatrení, ktoré hrozili prerásť do skutočnej obchodnej vojny. Donald Trump dokonca pohrozil, že uvalí clo 25 % na dovoz európskych automobilov, čo by zrejme veľmi poškodilo najväčšiu ekonomiku v EÚ, Nemecko.

    Nič však nie je zadarmo. Cenou za Trumpovu prívetivosť je masívny nárast dovozu z USA do Európy. Donald Trump hovoril najmä o sóji, ktorá sa pestuje hlavne v centrálnej časti USA. Ďalšou položkou, ktorú by Európska únia mala začať kupovať, je skvapalnený plyn. To si zrejme vyžiada nové terminály na jeho prepravu, ktorých plánovanú stavbu potvrdil Jean-Claude Juncker. Zvýšenie dovozu skvapalneného plynu by mohlo znížiť energetickú závislosť štátov v EÚ od Ruska, je však otázka nakoľko.

    Vzťahy medzi EÚ a USA by sa tak mali opäť normalizovať. Ale vzhľadom na to, ako často Donald Trump mení názory, sa môžeme len dohadovať, na ako dlho.

    Zdroj: BBC

    - Reklama -