Budeme mať štatistiku zločinnosti Rómov? Je dôležité oddeliť ich od zvyšných, hovorí Kaliňák

    0
    Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    Pri zlepšovaní bezpečnostnej situácie sa podľa Kaliňáka musí vláda zamerať viac aj na prácu s rómskou komunitou.

    Kaliňák chce toho zaviesť do praxe viac: pribudnú integrované policajné oddelenia v osadách, zvýši sa pohyb policajtov v problémových lokalitách, má sa prísnejšie rozlišovať medzi trestným činom a priestupkom, zavedie sa nulová tolerancia k drobným trestným činom a tiež postihovanie rodičov zneužívajúcich deti na páchanie trestných činov.

    „Potrebujeme mať lepšie znalosti o tom, čo sa deje v rómskych komunitách, ale určite nie prostredníctvom štatistík kriminality,“ povedal vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz s tým, že kriminalita by sa nemala rozdeľovať na rómsku a nerómsku. Na Slovensku žije podľa odhadu Atlasu rómskych komunít z roku 2013 viac ako 400 000 Rómov.

    „Vytypovali sme približne 200 oblastí, ktoré majú stagnujúcu alebo zhoršujúcu sa situáciu. Nemôže ísť len o čistú represiu, ale o komplex opatrení,“ uviedol Kaliňák. Opatrenia sa majú vzťahovať skôr na bežné prípady, napríklad rušenie nočného pokoja, ako na závažnú kriminalitu, píše denník Pravda.

    Podľa aktivistu Petra Weisenbachera sa drobná kriminalita viaže najmä k chudobe a k nenaplneniu základných potrieb jednotlivca alebo rodiny. „Ak nie je schopný získať normálny zárobok, napríklad v zamestnaní, tak sa ľudia v extrémnej chudobe uchyľujú k takejto drobnej kriminalite. Nikde a nikdy na svete sa neukázalo, že by to malo súvislosť s čímkoľvek iným, než je extrémna chudoba,“ povedal denníku Pravda.

    V rámci boja proti drobnej kriminalite odporúča zamerať sa aj na boj s príčinami chudoby, ktorá postihuje ľudí bez ohľadu na národnosť či etnicitu. „Faktom je, že v tých tzv. osadách žijú nielen Rómovia, ale aj bieli ľudia, ktorí sú na tom tak zle, že si nemôžu dovoliť iné bývanie,“ uzavrel ľudskoprávny aktivista.

    - Reklama -