Budeme bez obchodov počas všetkých sviatkov? Vládny Smer prichádza s revolučným návrhom. Kto je z politikov za a kto absolútne proti?

    0
    Ilustračná foto: NR SR (Autor: TASR)

    Legislatívny návrh Jána Podmanického a Mariána Kéryho zo Smeru-SD na februárovú schôdzu má ambíciu presadiť, aby boli obchody počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja zatvorené.

    Ján Podmanický pre PL o svojej novinke povedal: „V podstate chceme vyjsť v ústrety pracovníkom, mužom a ženám, ktorí pracujú v tomto sektore a ktorí ani počas sviatkov či nedieľ nemajú dnes takúto ochranu, aby mohli byť doma so svojimi rodinami. Chceme preto rozšíriť okruh 3,5 dňa o ďalších dvanásť dní, to znamená o všetky štátne sviatky plus o dni pracovného pokoja s výnimkou nedieľ, počas ktorých by bola obmedzená práca v maloobchode. Chceme im vytvoriť podmienky, aby mohli byť podobne ako drvivá väčšina Slovenska so svojimi rodinami. Tento zákon by sa tak týkal skoro 300-tisíc ľudí. Dokonca aj zamestnávatelia povedali, že je to posun k civilizovanejšej spoločnosti. Tento návrh bude skupinový návrh koalície a určite budeme rokovať aj s opozíciou.“

    Koaličná strana Most-Híd pravdepodobne podporí tento návrh, aj keď sú v poslaneckom klube rozdielne názory. „Akurát včera sme sa o tom s kolegami z nášho klubu rozprávali a môžem úprimne povedať, že názory sa rôznia. Ja s tým osobne problém nemám. Privítala by som, keby ľudia mali pre to pochopenie, lebo zamestnanci v obchode si zaslúžia zákonom garantované dni pokoja. Niektoré názory u nás sú však liberálnejšie, hlavne od tých, ktorí dávajú väčší priestor slobode podnikania. Otázka je, ako na to bude reagovať verejnosť a rozhodne by sa o tom mala viesť odborná diskusia. Viem, že v Maďarsku zaviedli takúto prísnejšiu reguláciu, ale narazilo to na značný odpor. Mne však vôbec neprekážalo, keď som navštívila krajinu ako Švajčiarsko, Nemecko alebo susedné Rakúsko, kde je tá regulácia omnoho prísnejšia. Myslím si, že ľudia si oddych zaslúžia a nemusíme vôbec tráviť voľný čas v obchodných centrách,“ povedala poslankyňa NR SR Edita Pfundtner z Most-Híd.

    Väčšina opozície návrh pochvaľuje

    Dokonca ani väčšina opozičných strán nemá problém s týmto návrhom a sú pripravené ho podporiť.

    Boris Kollár zo Sme rodina sa vyjadril kladne aj na návrh a aj na jeho prekladateľa. „Áno, podporíme tento návrh. Je to návrh pána Podmanického, nevnímam ho ako návrh Smeru. Pán Podmanický je jeden veľmi slušný človek, ktorý bol jediný človek z vládnej koalície, ktorý podporil exekučné amnestie. Vážime si ho ako človeka. Zákon je v obmedzenej forme, nie je to každá nedeľa zatvorená. To by už bolo veľa, štát by prišiel o veľké peniaze. Ale v tejto podobe je to akceptovateľné, je to kompromis.“

    Europoslanec Branislav Škripek za OĽaNO už včera na svojom Facebooku chválil túto snahu vládnej strany, pričom uviedol, že „iniciatíva strany Smer je bezpečný kompromis. Treba oceniť, keď vládni politici začínajú chápať dôležitosť sviatkov ako dní voľna pre obchodovanie. Som však presvedčený, že ako spoločnosť by sme mali rešpektovať biblické poznanie, že každá nedeľa by mala byť sviatkom, teda dňom voľna. Požehnanie z toho by podľa mňa prevýšilo prípadné obchodné straty“.

    „O tejto legislatívnej iniciatíve sme vedeli už dávnejšie z kuloárov a cirkevných kruhov. Tento návrh zákona je naším presvedčením a naším programom. Principiálne nevidím dôvod, prečo by sme ho nemali podporiť, ale napriek tomu si musíme ešte podrobne prejsť paragrafové znenie, či tam nie sú nejaké nedostatky,“ povedal PL Milan Uhrík z Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko.

    Konferencia biskupov Slovenska vníma tento návrh ako „krok dobrým smerom”. „V duchu nedávno publikovaného pastierskeho listu možno tiež vyjadriť nádej, že opatrenia v prospech rodinného života zostanú v centre pozornosti zákonodarcov a predložená iniciatíva bude mať ďalšie pokračovanie.“

    Rovnaké nadšenie zdieľa aj Konfederácia odborových zväzov SR, ktorá sa vyjadrila, že „v spoluúčasti s Odborovým zväzom pracovníkov obchodu a cestovného ruchu dlhodobo presadzujú navrhovanú zmenu zákazu práce vo sviatok pre zamestnancov v maloobchodnom predaji. Voľný čas by nemal byť závislý iba od potrieb trhu, ale je potrebné brať ohľad aj na zdravie a psychickú pohodu zamestnancov a ich potreby“.

    Pre Sulíka čistá hlúposť

    Najväčší problém s týmto návrhom má SaS a jej predseda Richard Sulík, ktorý sa vyjadril veľmi kriticky. „Je to obmedzenie slobody jednotlivca, lebo nebude možné nakupovať vtedy, keď ľudia chcú. Obmedzenie slobody podnikania, lebo tí, ktorí majú obchody, ich nebudú môcť mať otvorené, keď chcú. A je to čistá hlúposť, lebo zakážeme síce obchody, ale nezakážeme reštaurácie, čerpacie stanice, divadlá, kiná, železnice a všeličo iné.“

    Ak by vládny návrh v parlamente na februárovej schôdzi prešiel, tak by mal začať platiť od 1. mája tohto roka.

     

    - Reklama -