Bude zlepenec lámať demokraciu cez koleno? V Moste budú poslušne dláždiť cestu extrému, zaznelo. VÚC nepovedali svoje posledné slovo

    0
    Predsedovia VÚC (Autor: TASR)

    Jednou z tém prvej schôdze v tomto roku, o ktorej poslanci Národnej rady Slovenskej republiky rokovali, boli voľby do vyšších územných celkov (VÚC). Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, v ktorej sa dvojkolová voľba predsedov samosprávnych krajov zmení na jednokolovú, presadili koaliční poslanci. Medzi argumentmi, prečo takúto zmenu spraviť, bolo šetrenie finančných prostriedkov a praktické skúsenosti, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov,“ vysvetlili navrhovatelia.

    Vo štvrtok však zasiahol prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a novelu volebného zákona vetoval. Do parlamentu ju vracia s tým, že odôvodnenie zmeny považuje sa neúplné a skresľujúce. Kiska v prípade zmeny zákona hovorí aj o účelovosti a o možnom ohrození slobodnej súťaže politických síl v demokratickej spoločnosti. Vyslovujem vážnu pochybnosť o tom, či schválený zákon možno vykladať a aplikovať tak, aby umožňoval a ochraňoval slobodnú súťaž politických síl v našej spoločnosti,“ uviedol. Viac sme o tom písali TU.

    Bude lámať zlepenec demokraciu cez koleno?

    Za rozhodnutie prezidenta sa rýchlosťou blesku postavil podpredseda SaS Ľubomír Galko. „Prezident Kiska nesklamal. Pod jeho slová sa podpisujem,“ vyhlásil saskár na Facebooku. „Uvidíme, či vládny zlepenec bude opäť lámať demokraciu cez koleno,“ doplnil.

    Zdroj: Facebook/Ľubomír Galko

    Svoj súhlas s prezidentom vyjadril aj bývalý poslanec národnej rady Ľudovít Kaník. Podľa jeho slov prezident napísal, aké nezmyselné a nepravdivé argumenty používali koaličníci pri ospravedlňovaní takéhoto kastrovania demokracie. Jedným dychom dodáva, že nie je naivný a nemyslí si, že sa koaliční poslanci zamyslia a prehodnotia ho. „Nestane sa. Aj tí vyhlásení demokrati v Moste poslušne budú dláždiť cestu extrému k širšej moci v mene straníckych záujmov Mostu a Smeru a veto prezidenta bez váhania prelomia,“ uzavrel Kaník.

    Zdroj: Facebook/Ľubomír Kaník

    Prezident vyslovil svoj politický názor

    Na vyjadrenia Kisku o možnom ohrození slobodnej súťaže politických síl v demokratickej spoločnosti reagoval aj podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar z Mosta-Híd. „Pán prezident využil svoje právo, takisto máme právo my prelomiť jeho veto, čo sa, predpokladám, stane,“ povedal pre PL Hrnčiar. „On v tejto chvíli prezentoval nie to, že schválená novela zákona je v rozpore s ústavou, ale pán prezident vyslovil svoj politický názor a na základe svojho politického názoru nepodpísal tento zákon.“ Podľa jeho slov aj primátorské a starostovské voľby sú jednokolové. „A pýtam sa, je to ohrozenie politickej súťaže? Prečo by to malo byť ohrozenie politickej súťaže pri samosprávnych krajoch?“ kladie otázky podpredseda parlamentu.

    O stanovisko Parlamentné listy požiadali aj Slovenskú národnú stranu, ktorá avizovala, že v nadchádzajúcich župných voľbách postaví kandidátov samostatne. Návrhom svojich koaličných partnerov Smeru-SD a Mosta-Híd nebola najskôr nadšená, nakoniec ho však podporila. V súvislosti s vetom prezidenta sa PL pýtali, či národniari prehodnotia svoj postoj alebo trvajú na tom pôvodnom a opätovne zahlasujú za novelu volebného zákona. „Nič sa nemení, stanovisko ostáva to isté,“ informovala riaditeľka tlačového oddelenia SNS a styku s verejnosťou Júlia Kollárová.

    VÚC víria vášne už dlho…

    Názory na županské voľby ako aj počet kôl, z ktorých by predsedovia samosprávnych krajov mali vzísť, polarizujú parlament. O správnosti jednokolovej voľby je presvedčený koaličný poslanec Dušan Jarjabek zo Smeru-SD. „Áno, ja som za.“ Dôvodom sú podľa neho na jednej strane, pochopiteľne, peniaze a na druhej nízka účasť voličov. „Predpokladám, že keď to bude jednokolové, každý si uvedomí akosi podvedome vyššiu zodpovednosť za prídenie alebo neprídenie k voľbám,“ povedal Jarjabek pre PL v decembri 2016.

    V diskusii o zrušení druhého kola župných volieb sa spomínalo aj eliminovanie extrémizmu. Podľa podpredsedu ĽSNS Milana Uhríka tak liberáli opäť troška odkryli svoju skutočnú tvár, keď trvajú na tom, aby boli volebné systémy upravené tak, aby eliminovali „anomálie“ a „extrémistov“.

    V parlamente sa však objavil aj názor, ktorý VÚC považuje za zbytočné. V národnej rade ho prezentoval napríklad poslanec hnutia Sme rodina Milan Krajniak. Podľa jeho názoru sa neušetria finančné prostriedky spojením komunálnych a župných volieb, rovnako ako zrušením druhého kola neprinútia populáciu k voľbe. O zrušenie sa intenzívne zasadzoval aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Viac sme o tom písali TU a TU.

    - Reklama -