Bude v Európe občianska vojna? Známy slovenský analytik má odpoveď

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Scenár občianskej vojny v Európskej únii veľmi nehrozí, v tomto okamihu je percentuálny podiel moslimov v Európe ešte veľmi malý a značná časť z nich sa nechystá vydať sa na džihádistický chodník. Domnieva sa slovenský bezpečnostný analytik Ivo Samson.

    Pre TASR tak zareagoval na názor maďarského experta na bezpečnostnú politiku Lászlóa Földiho, ktorý v stredu (7.9.) v maďarskej verejnoprávnej televízii M1 v súvislosti s migračnou krízou uviedol, že „Európa musí zabrániť občianskej vojne“. Podľa agentúry MTI Földi uviedol, že už nie je otázkou, dokedy ešte Európa dokáže prijímať migrantov, pretože ich nedokáže prijímať už poldruha roka. „Časť migrantov prichádza kvôli tomu, aby páchala teroristické činy a aby spôsobila chaos,“ zdôraznil Földi.

    „Správa z maďarskej agentúry MTI vyznieva veľmi poplašne, aj keď sa jej dá – čo do čiernych scenárov – veriť v tom zmysle, že imigrácia moslimov do Európy je v dlhodobom horizonte predovšetkým bezpečnostnou a až potom sociálnou či ekonomickou hrozbou. M1 dala priestor človekovi, ktorý hrozby neberie ako scenáre (v bezpečnostnej politike prípustné), ale ako pravdepodobnú realitu, ktorá sa zatiaľ nedá overiť,“ vyslovil ďalej svoj názor Samson.

    Podľa slov slovenského bezpečnostného analytika „existuje štatistika Ministerstva vnútra Francúzskej republiky, ktorá tvrdí, že s nárastom moslimskej populácie aritmeticky vzrastajú aj hrozby islamistických útokov“. 

    „Tejto analýze založenej na skúsenosti – ide teda o tzv. empirický dôkaz – sa dá veriť. Čím viac moslimov v Európe, tým väčší ja nárast náboženského radikalizmu. Dá sa vkladať dôvera aj do scenára pouličných stretov medzi moslimami a Európanmi alebo dokonca medzi znepriatelenými moslimskými skupinami. K občianskej vojne je to však ďaleko. Správu experta Földiho o výzve nemeckých orgánov o hromadení zásob potravín považujem za nepodloženú,“ zdôraznil Samson.    

    - Reklama -