Bude sto percent preferencií pre premiéra už dosť? Exminister Jurzyca analyzuje, kam až môže dostať populizmus ekonomiku krajiny

    0
    Eugen Jurzyca (Autor: SITA)

    Jurzyca vysvetľuje, ako je to s dlhmi a naším štátom. Napriek tomu, že naša ekonomika rastie v porovnaní s ostatnými pomalšie, dovoľujeme si oveľa viac ako ostatné štáty Európskej únie.

    Narábajme s dlhom ako s vlastným

    „Výdavky, ktoré nepotrebujeme k životu nevyhnutne, dnes financujeme „vďaka“ nárastu verejného dlhu,“ upozorňuje exminister školstva. A za všetko vraj môže premiér, ktorý sa to podľa poslanca snaží pred verejnosťou zakrývať. A ako sme teda na tom s dlhom? Jurzyca tvrdí, že by sme sa mali správať, ako keby sme splácali vlastný dlh. Nedovoľovali by sme si toho toľko, radšej by sme si odriekli to, na čo nemáme, prípadne by sme sa toho jednoducho vzdali.

    Radšej „predáme cennosti“

    „U nás je to však naopak. Rozhadzujeme, doprajeme si, lebo si to predsa zaslúžime. V prenesenom význame by sa dalo povedať, že si žijeme na vysokej nohe. No v skutočnosti na to nemáme. A tak radšej predáme cennosti, aby sme si mohli takýto život užívať. Nič však netrvá večne. „Na konci dňa sa určite ukáže, že sme nešetrili zdravo. V súkromí aj v krajine. Dobehne nás to v horšom a drahšom zdravotníctve, vo vyšších daniach a odvodoch, a teda nižších platoch, nižších a neskorších dôchodkoch, slabšej podpore detí, v slabšom školstve,“ varuje Jurzyca.

    Radšej rozdáva, hoci aj na dlh

    Poslanec zároveň uvádza porovnanie s obdobím pred a po kríze. Ak by vraj naša ekonomike o päť rokov po kríze rástla tak ako päť rokov pred ňou, mali by sme o 4 miliardy eur viac. „Ostalo by na rovnú daň s nižšou sadzbou, aj na solidaritu, aj na znižovanie dlhu,“ bloguje Jurzyca. A tu opäť nastupuje problém premiéra v jeho prístupe k verejnosti. Podľa Jurzycu je jednoduchšie rozdávať na dlh, je to lepšia stratégia, ako vysvetľovať, prečo si niečo nemôžeme dovoliť a starať sa o reformy.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -