Bude policajným prezidentom Slobodník? Saková pripomína, že zmeny v polícii budú rozsiahlejšie. Neodídu len Gašpar a Ábel

    0
    Ministerska vnútra Denisa Saková nahradila vo funkcii Roberta Kaliňáka (Autor: TASR)

    “Začiatkom budúceho týždňa zvoláme tlačovú konferenciu, predstavíme nového kandidáta na policajného prezidenta, ktorý bude len dočasný policajný prezident, pokiaľ bude prijatý zákon s nejakou účinnosťou, podľa ktorého bude nový policajný prezident zvolený výberovým konaním,” priblížila Saková s tým, že na tlačovej konferencii sa zároveň rozlúči s doterajším policajným prezidentom Tiborom Gašparom.

    Ministerka naznačila, že políciu neopustí len Gašpar s Ábelom. “Tie zmeny budú rozsiahlejšie. Ja mám právomoc na dve úrovne – prezident a viceprezidenti, ostatné personálne kompetencie bude mať už novú policajný prezident,” vysvetlila. S kandidátmi sa pritom rozprávala o ich predstave personálnych zmien na vedúcich postoch polície.

    Saková nepotvrdila, že odchod Ábela by mal súvisieť s jeho nenaplnenou ambíciou nahradiť Gašpara na čele polície. Viacerí vrcholoví policajní funkcionári sú podľa nej sklamaní z toho, že medializácia polície bola v uplynulých mesiacoch negatívna aj napriek výborným výsledkom, ktoré polícia dosahuje, či už pri zlepšovaní objasnenosti trestných činov, alebo v doprave.

    “Vzhľadom na tú, možno aj neoprávnenú kritiku polície v posledných mesiacoch, sa rozhodli, že opustia svoje posty a prenechajú kompetenciu a zodpovednosť za tie náročné úlohy novším mladším kolegom,” uviedla bez toho, aby niekoho menovala Saková.

    Ministerka tiež nepotvrdila informáciu, že by sa novým policajným prezidentom mal stať policajný pridelenec v Chorvátsku Marián Slobodník. Nevylúčila však, že je súčasťou finálnej trojky kandidátov, medzi ktorými sa rozhoduje. Kauzy, ktorým Slobodník čelil v rokoch 2011 a 2012, Saková nevníma ako problém, pretože boli podľa nej vysvetlené. “Pokiaľ ho pán prezident vymenoval v roku 2016 za generála, tak zjavne nebola pochybnosť o nejakých škrupuliach alebo zlyhaniach,” argumentovala.

    K výmene policajného prezidenta dochádza v spoločenskej situácii po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Odchod Gašpara žiadali desiatky tisíc ľudí na zhromaždeniach po celom Slovensku, opozícia i prezident SR Andrej Kiska a nasleduje po odchode premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD).

    - Reklama -