Bude alebo nebude Kiska znovu kandidovať? Prezidentov hovorca to povedal jasne

    0
    Prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)

    „Platí to, čo prezident povedal, že nebude kandidovať,“ uviedol hovorca Andreja Kisku Roman Krpelan. Informáciu priniesol portál Aktuality.sk.

    Všetci možní kandidáti a uchádzači o prezidentské kreslo, ktorí o neho budú bojovať na jar budúceho roku, čakali, ako sa prezident v prípade kandidatúry rozhodne. V máji vo svojom vyhlásení povedal, že sa o Prezidentský palác už nebude uchádzať, ale chce stále ostať politicky aktívny, pričom svoje ďalšie plány oznámi po komunálnych voľbách. V tejto súvislosti sa hovorilo o novej politickej strane a podľa viacerých kuloárnych informácií už ľudia z jeho tímu oslovovali viacerých známych politikov, aby sa do jeho projektu pridali. Od volieb ale prešiel už viac ako mesiac a prezident svoje plány stále neoznámil. Preto sa začali vynárať dohady zo strany niektorých politikov, či nehodlá opäť kandidovať.

    „Pravdepodobnosť, že do druhého kola sa dostanú dvaja kandidáti s toxickým profilom, nie je úplne nulová. Z tohto pohľadu uvažovanie o tom, že by znovu kandidoval, sa nezdá byť utópiou,“ konštatuje politológ Grigorij Mesežnikov. Z toho dôvodu si myslí, že stále nie je opätovná kandidatúra súčasného prezidenta úplne vylúčená.

    Poukázal aj na jednu zaujímavú situáciu. V apríli 2017 sa dušoval, že nehodlá založiť politickú stranu, ale rok na to už tvrdil, že chce ostať politicky aktívny. Na otázku, prečo zrazu zmenil rozhodnutie, odpovedal: „Iba hlupák nemení názory, pokiaľ sa menia okolnosti.“ A podobným spôsobom by podľa Mesežnikova mohol argumentovať aj v tomto prípade.

    Názor Leška

    „Ak niekto tak dôrazne ako on povie verejnosti, že kandidovať nebude, išlo by o stratu dôveryhodnosti, keby povedal, že si to napokon rozmyslel,“ domnieva sa politický analytik Marián Leško, ktorý má na možnú kandidatúru prezidenta iný názor.

    Vyjadril sa aj k slovám predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý uviedol, že kandidáta na prezidenta majú, ale nechcú ho vystaviť lynču zo strany médií a opozície, a preto jeho meno nateraz nezverejnia. „Pokiaľ ide o Smer, je to hra, kde sa predseda strany snaží predstierať, že je to z ich strany taktika, ale podľa mňa je to čisté zúfalstvo. Oni nemajú jasného kandidáta a hrajú sa na to, že ho nechcú vystavovať mediálnemu lynču,“ konštatuje.

    Myslí si, že týmto spôsobom budú čakať dovtedy, kým sa nenájde niekto, koho by mohli podporiť alebo postaviť do boja. Leško nevylučuje ani to, že môžu podporiť aj Andreja Danka v prípade, že by ohlásil svoju kandidatúru. Rovnako ako Smer ani SNS ešte nepredstavila svojho kandidáta. Neurobilo tak ani opozičné OĽaNO. V súvislosti s nimi sa však hovorí, že do volieb postavia predsedníčku klubu Veroniku Remišovú.

    Svojho kandidáta nepredstavilo ani mimoparlamentné KDH, pričom v tejto súvislosti vyzvali matovičovcov, aby sa v prezidentských voľbách spojili a podporili, prípadne postavili jedného kandidáta. V prípade kresťanských demokratov sa hovorí, že buď postavia do boja Mariána Čaučíka, alebo podporia ich bývalého člena Františka Mikloška, ktorý už kandiduje ako nezávislý.

    Hnutie zatiaľ neuvažovalo nad podporou Mariána Čaučíka v prezidentských voľbách. Predstavitelia nášho hnutia však považujú Mariána Čaučíka za aktívneho človeka s inšpiratívnym príbehom. OĽaNO pozorne sleduje situáciu okolo prezidentských volieb a pri podpore či nominácii kandidáta na post najvyššieho ústavného činiteľa bude postupovať zodpovedne,” reagovalo hnutie na výzvu. 

    Rovnako sa konštatuje, že OĽaNO čaká na to, ako sa vyjadrí Andrej Kiska. „Keby kandidoval, výsledok volieb už poznáme. Pre niektoré strany by odpadla dilema, či stavať kandidáta, ktorý by nemal ani isté šance postúpiť do druhého kola,“ domnieva sa Mesežnikov.

    Kandidáti

    V súčasnosti poznáme mená takmer dvoch desiatok kandidátov do prezidentských volieb. Ide o Roberta Mistríka, ktorého podporujú strany SaS a Spolu Miroslava Beblavého, sudcu najvyššieho súdu Štefana Harabina, predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, poslanca za Sme rodina Milana Krajniaka, Zuzanu Čaputovú s podporou Progresívneho Slovenska, politológa Eduarda Chmelára, bývalú novinárku Gabrielu Drobovú. Rovnako o prezidentské kreslo zabojujú bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, Martin Daňo, Radovan Znášik, bývalý člen KDH František Mikloško, predseda ĽSNS Marian Kotleba, spevák Martin Jakubec, Róbert Švec, či Bohumila Tauchmannová.

    - Reklama -