Bude Hitlerov Mein Kampf v školách čoskoro realitou? Podľa poslancov ide o „imunizáciu“ mládeže pred extrémizmom

    0
    Nové vydanie knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf doplnené o akademický výklad (Autor: SITA)
    Cieľom projektu, v rámci ktorého chcú v Bavorsku učiť mládež o obsahu knihy Mein Kampf, je podľa vyjadrení zodpovedných „imunizáciou mládeže“. Tento nápad sa však nestretol s prílišným pochopením a vyvolal pobúrenú reakciu zo strany židovskej komunity, ktorá nazvala Hitlerove dielo „antisemitským nenávistným výmyslom“. 

    Mein Kampf v školách 

    Nápad učiť o Hitlerovej knihe už prerokoval bavorský parlament a za zaradenie Mein Kampf do výučby sa ozvali aj sociálni demokrati, Zelení a nezávislí voliči. Debata sa však stále vedie o tom, v akom rozsahu a o ktorej verzii knihy by sa mali študenti učiť. Stále je otázne aj to, či by sa deti o takom kontroverznom diele mali vôbec učiť. 
     
    Ľudia, ktorí podporujú zavedenie výučby o Hitlerovej knihe, tvrdia, že by sa o nej mali študenti učiť, aby sa poučili z histórie. Židovská komunita v Nemecku však hovorí jasné nie a tvrdí, že Mein Kampf neobsahuje žiadne dôležité informácie, o ktorých by sa mali učiť už študenti v školách. 
     
    „Myslím si, že Hitlerove nenávistné výmysly nie sú vhodné na výučbu,“ uviedla bývalá šéfka židovskej komunity v Mníchove a hornom Bavorsku Charlotte Knoblochová pre agentúru DPA. 
     
    Predstavitelia židovskej komunity v Nemecku dúfajú, že návrh v bavorskom parlamente neprejde a žiaci sa v školách o Hitlerovej knihe nakoniec učiť nebudú. 

    Učitelia sú za 

    Začiatkom tohto roka vyšlo nové vydanie pod názvom „Mein Kampf: A Critical Edition“ a za pár týždňov sa tejto edície doplnenej o kritické komentáre odborníkov predali tisícky kusov. Išlo pritom o prvé takéto vydanie od druhej svetovej vojny. 
    Už pred vydaním kritickej edície Mein Kampf sa ozývali aj učitelia, ktorí volali po tom, aby sa žiaci učili o Hitlerovej knihe a mohli tak nadobudnúť vlastný kritický pohľad na toto dielo. Podľa nemeckej asociácie učiteľov by sa mládež mala o tejto knihe dozvedieť radšej od profesionálnych učiteľov politológie ako z internetu alebo iných zdrojov, ktoré nemusia byť doplnené o kritické poznámky či pedagogický výklad. 
     
    Nová kritická verzia Mein Kampf má vyše 2 000 strán a obsahuje viac ako 3 700 poznámok zameraných na objasnenie Hitlerovej nacistickej propagandy. Podľa časopisu Der Spiegel bola Hitlerova kniha v apríli jedným z najväčších bestsellerov literatúry faktu.
     
    - Reklama -