Bude Fico vládnuť z nemocničného exilu? Ak by chcel, mohol by, myslí si právnik

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Podľa Mariána Gibu z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Ficova neprítomnosť chod vlády výrazne neovplyvní. „Čiastočne o tom hovorí rokovací poriadok vlády, ktorý stanovuje, že neprítomného predsedu vlády pri zvolávaní a vedení jej schôdzí zastupuje ním určený podpredseda. To znamená, že on sám môže podpredsedov poveriť. Nemáme stanovenú maximálnu dĺžku neprítomnosti premiéra,“ povedal ústavný právnik pre hnonline.sk. Vláda je kolektívny orgán a neprítomnosť predsedu ju výrazne neobmedzí.

    Vláda teda pokojne môže fungovať s „Ficom na telefóne“ aj celé štyri roky. Premiér je napriek pobytu v nemocnici v dobrej duševnej kondícii a rozhodnutia môže vykonávať aj na diaľku. Ak by sa Robert Fico pre zlý zdravotný stav rozhodol z vlády odísť, musel by podať demisiu a to by znamenalo, že vláda Fico 3 končí. Podľa právnika by však predčasné voľby neboli. Nového premiéra by vymenoval a zostavením novej vlády poveril prezident.

    Ficova neprítomnosť predstavuje väčší problém pre samotný Smer. V strane je predseda nenahraditeľný, lebo má výrazne najväčšiu popularitu a v prípade, že by sa stiahol z politického života, Smer by prišiel o obrovské množstvo voličov. „Vládna strana je jeho dieťaťom, on postavil Smer na nohy a za jeho vedenia Smer dosiahol najlepšie výsledky z pohľadu volebných úspechov,“ povedal pre Hospodárske noviny politológ Tomáš Koziak. Strana momentálne vo svojich radoch nemá dostatočne silnú a výraznú osobnosť, ktorá by dokázala Fica nahradiť. Politológ si však všimol, že Smer sa v poslednom čase snaží do popredia pretlačiť aj Roberta Kaliňáka či Petra Pellegriniho.  

    - Reklama -