Budaj a Mičovský uzavreli veľkonočnú dohodu o lesoch

    0
    vľavo minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) a minister pôdohospodárstva SR Ján Mičovský (OĽaNO) (Autor: TASR)

    Šéfovia oboch rezortov sú presvedčení, že sa dá nájsť zhoda v pohľade lesníkov, ochranárov a drevárov, ktorej základom bude rešpekt k prírode a zdravej krajine.

    “Sme rozhodnutí urobiť strategický obrat v postojoch štátu k lesnej krajine. Tá nám dáva popri vzácnej obnoviteľnej drevnej hmote aj oveľa vzácnejšiu ekoprodukciu,” skonštatoval Mičovský.

    Preto bude podľa neho jedným z cieľov komisie túto produkciu reálne oceniť a získané prostriedky vložiť naspäť do zveľaďovania lesov.

    “Všetky lesy sú hodné ochrany a našou úlohou bude nájsť taký spôsob ich správy, aby žiadny ich úžitok nebol podcenený a žiadna ich ochrana zanedbaná. Lesy musia slúžiť občanom a nie tým, ktorí v nich vidia iba peniaze,” doplnil Budaj.
     

    Východiskom je podľa oboch ministrov úcta k prírode a sebadisciplína v ochrane pred škodlivými dôsledkami civilizácie. Práve tá môže byť pre prácu “veľkonočnej komisie” najlepším základom. Aktuálne ťažkosti s pandémiou nového koronavírusu podľa nich podčiarkujú nevyhnutnosť obratu v civilizačných stereotypoch aj v pripravenosti štátu chrániť zdravie a kvalitu životného prostredia.

    - Reklama -