Brutálne správy z Ruska: Vladimir Putin dnes rozpútal totálny uragán. Nezostane kameň na kameni?

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Ruský prezident navyše uvoľnil z funkcie gubernátora Sevastopolu a tiež vymenoval nového „reprezentanta prezidenta“ v Sibírskom federálnom okruhu.

    Veľké zmeny

    Prezident Vladimir Putin podpísal nariadenie o zjednotení Južného a Krymského federálneho okruhu, ako informuje na svojich stránkach tlačová služba Kremľa. Po posledných zmenách tak Južný federálny okruh pozostáva z ôsmich subjektov federácie: troch republík, troch oblastí, Krasnodarského kraja a mesta „federálneho významu“ Sevastopol. Administratívnym centrom okruhu je Rostov na Done.

    Za svojho splnomocneného predstaviteľa v novom zjednotenom federálnom okruhu prezident Putin vymenoval Vladimira Ustinova, ktorý bol dovtedy reprezentantom prezidenta RF v Južnom federálnom okruhu. Oleg Belavencev, ktorý bol dovtedy reprezentantom prezidenta RF v Krymskom federálnom okruhu, bol prevedený do rovnakej funkcie v Severokaukazskom federálnom okruhu.

    Podľa poslanca v Štátnej dume Nikolaja Kolomejceva sa príčinou spojenia okruhov stala „optimalizácia štruktúr“. Isté je to, že týmto Putinovým ťahom došlo k totálnej integrácii Krymského polostrova do Ruskej federácie.

    Putinovo komando

    Kádrové zmeny sa dnes odohrávajú v celej krajine; k vymenovaniu nového reprezentanta prezidenta došlo aj v Sibírskom federálnom okruhu, Severozápadnom federálnom okruhu, nový gubernátor bol menovaný v Sevastopoli a menovaný bol aj nový šéf Kaliningradskej oblasti.

    K niekoľkým zmenám došlo aj v silových štruktúrach. Bývalý šéf severokaukazskej federálnej oblasti Melikov bol dnes vymenovaný za zástupcu riaditeľa nedávno vzniknutej Národnej gardy (Rosgvardija), ktorá býva označovaná za Putinovo špeciálne komando.

    K zmenám došlo aj vo vedení Federálnej colnej správy. Ministerský predseda Dmitrij Medvedev odvolal jej doterajšieho šéfa Andreja Beljaninova, ktorý je v súčasnosti vyšetrovaný pre obvinenia z korupcie, a nahradil ho Vladimirom Bulavinom. Dnes už bývalý riaditeľ colnej správy Beljanin je mimo korupcie podozrievaný z prekročenia colnej hranice s veľkým množstvom alkoholu, za ktorý nezaplatil clo. Podľa Gaez.ru sa v Beljaninovom prímestskom dome navyše našlo veľké množstvo peňazí, ktoré ukrýval v škatuliach od topánok.

    Strata postov

    Vladimir Putin z funkcie gubernátora Kirovskej oblasti uvoľnil Nikitu Belého, ktorý bol zatknutý pre podozrenie z korupcie. Údajne mal prijať úplatok vo výške 400-tisíc eur. Do uvoľnenej funkcie bol už menovaný Igor Vasilev.

    V neposlednom rade bol zo svojej funkcie odvolaný aj veľvyslanec Ruskej federácie na Ukrajine Michail Zurabov, ktorý tento post zastával od roku 2009. Predtým slúžil tri roky ako minister zdravotníctva a sociálneho rozvoja Ruskej federácie.

    Za Zurabovovho dočasného zástupcu bol menovaný Sergej Toropov, informuje na svojom serveri ruské ministerstvo zahraničia. Najpravdepodobnejším Zurabovovým nástupcom vo funkcii ruského veľvyslanca na Ukrajine je podľa mnohých ruských a ukrajinských médií Michail Babič, ktorý v súčasnosti zastáva funkciu reprezentanta prezidenta RF v Privolžskom federálnom okruhu. V minulosti Babič pôsobil v silových štruktúrach ako KGB a neskôr FSB. Medzi rokmi 2003 a 2011 bol poslancom v Štátnej dume.

    - Reklama -