Brutálna sýrska polícia? Nie. Horší sú vraj Maďari

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Premiér Robert Fico sa v rozhlasovej besede vyjadril, že je otázne, či treba pomôcť niekomu, kto má 5 000 eur cestu do Európy. Taký človek podľa neho asi netrpí hladom. Chálid si zobral presne o polovicu menej. Dôvodom bol obyčajný strach o život. Porozprával, prečo sa rozhodol opustiť rodnú krajinu, aj o praktikách maďarskej polície.

    Trpká cesta do raja

    „Celý čas sme počúvali o tom, ako Islamský štát postupuje smerom k nám,“ začína svoje rozprávanie Chálid. Na lodi sa spolu s ostatnými utečencami dopravil najprv do Grécka, aby sa dostal do vytúženej krajiny, do Nemecka. To ešte netušil, aké patálie pripravila pre migrantov maďarská polícia. „V Srbsku prebehlo všetko hladko. Skutočne problémy nastali až v Maďarsku,“ hovorí muž, ktorý v Sýrii študoval na vysokej škole. Aby mal peniaze na cestu, vyzbieral ich od svojich kamarátov a čo-to aj rozpredal.

    Horší ako v Sýrii

    Na malom člne sa ich viezlo 50. Kapacitu mal pritom len pre 40 ľudí. Chálid priznáva, že sa bál o svoj život. Z Atén postupoval s ostatnými utečencami do Macedónska, odtiaľ do Srbska, až kým nenatrafili na agresívnu maďarskú políciu. „Tamojšia polícia sa k nám správala veľmi brutálne, dokonca ešte horšie než sýrska,“ tvrdí Chálid. Hovorí, že napriek tomu, že sa snažili postupovať cez lesy, maďarská polícia ich vypočúvala veľmi surovo. Dokonca ich vytiahli z vlaku, ktorý mal smerovať na Západ, hoci mali riadne kúpené lístky. Chceli ich premiestniť do táborov. Peklo pokračovalo po Budapešti aj v Györi. Jedinou schodnou cestou preto bolo opäť pokračovať cez les.

    Chce si priniesť aj rodinu

    Teraz je Chálid v Rakúsku, ktoré je podľa neho úplne inou krajinou ako Maďarsko. Tam sa však jeho púť nekončí. Vysnívanou krajinou je totiž Nemecko, kam sa chce dostať stoj čo stoj. „Ak sa bude dať, rozhodne si sem budem chcieť priviezť aj svoju rodinu zo Sýrie,“ odkazuje Chálid, ktorý tak dokazuje, že na ceste za lepším životom mu nič nestojí.


     

    - Reklama -