Brusel znova dupol na Budapešť. EK podnikla druhý krok pre zákon o mimovládkach financovaných zo zahraničia

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Komisia dnes vydala k príslušnej legislatíve takzvané odôvodnené stanovisko. To nasleduje po výzve, ktorú EK zaslala 14. do Budapešti 14. júla.

    EK pripomenula, že sa rozhodla začať súdne konanie proti Maďarsku za to, že neplní svoje záväzky vyplývajúce z ustanovení Zmluvy o voľnom pohybe kapitálu.

    Ustanovenia maďarského zákona o mimovládnych organizáciách podľa Bruselu nepriamo diskriminujú a neprimerane obmedzujú darcovstvo zo zahraničia organizáciám občianskej spoločnosti.

    Okrem týchto obáv tiež eurokomisia zastáva názor, že Maďarsko porušuje právo na slobodu združovania a právo na ochranu súkromného života a osobných údajov. Tieto práva sú zakotvené v Charte základných práv Európskej únie a v ustanoveniach Zmluvy o EÚ.

    Maďarsko odpovedalo na júlovú výzvu EK 14. augusta. Exekutíva EÚ dôkladne zanalyzovala vysvetlenia z Budapešti, ktoré však vyhodnotila ako neuspokojivé. Obavy v tejto oblasti preto podľa Komisie naďalej pretrvávajú.

    Maďarsko má teraz mesačnú lehotu, aby vo veci prijalo potrebné opatrenia. Ak nezašle uspokojivú odpoveď v súvislosti s dnešným odôvodneným stanoviskom, eurokomisia môže predložiť celý prípad Súdnemu dvoru EÚ.

    - Reklama -