Brusel zaradil Tunisko na zoznam krajín podozrivých z prania špinavých peňazí

    0
    Tunisko je jednou z krajín, kde majú fundamentalisti široké pole pôsobnosti (Autor: Facebook, Sfax Lovers)

    Hlasovanie o tejto téme odrazilo rozkol v EP, keď sa poslancom odmietajúcim zaradiť Tunisko na čierny zoznam, nepodarilo získať absolútnu väčšinu 376 hlasov. Za rozšírenie zoznamu “podozrivých krajín” nakoniec hlasovalo 357 poslancov, 283 bolo proti a 26 sa zdržalo hlasovania.

    Časť poslancov, ktorá hlasovala proti zaradeniu Tuniska na tento zoznam, upozornila, že severoafrická krajina si to nezaslúži, že ako rozvíjajúca sa demokracia potrebuje podporu EÚ a že uvedený zoznam nedokáže rozpoznať nedávno prijaté opatrenia tuniskej vlády na posilnenie svojho finančného systému proti trestnej činnosti.

    Európska komisia má v rámci smernice EÚ o boji proti praniu špinavých peňazí povinnosť pravidelne obnovovať zoznam “vysokorizikových” tretích krajín. Ide o nástroj ako ochrániť finančný systém EÚ pred praním špinavých peňazí a financovaním terorizmu. Europarlament má v súvislosti s týmto čiernym zoznamom právo veta a môže predložiť výhrady ku krajinám zaradeným alebo vymazaným zo zoznamu.

    Komisia zaradila Tunisko na tento zoznam v polovici decembra 2017 v súlade s odporúčaniami svojho medzivládneho orgánu – Finančnej akčnej skupiny (FATF), ktorý funguje od roku 1989.

    - Reklama -