Brusel sa vie o svojich postarať. Na účty im chodia kráľovské peniaze. Takéto sumy mesačne si pripisujú Beňová či Sulík

    0
    Ilustračná fotografia:Európsky parlament (Autor: TASR)

    Zatiaľ čo v slovenskom parlamente sa zarába približne 3500 eur mesačne, v tom európskom sa bavíme o takmer dvojnásobnej sume. Podľa informácií pluska.sk si europoslanci mesačne na účet pripíšu 6200 eur. Toto však nie je finálna suma, okrem platu majú nárok na náhrady, a to v sume 4000 eur, plus ďalších 152 eur za každý deň, ktorý sa v práci ukážu.

    Zo Slovenska sedí v europarlamente napríklad predseda SaS Richard Sulík, smeráčka Monika Flašíková-Beňová, Ivan Štefanec z KDH alebo Branislav Škripek, či Jana Žitňanská z OĽaNO-NOVA. Postarané je o nich aj potom, ako sa ich funkčné obdobie skončí. Za každý rok, ktorý v EP „odpracovali“, dostanú odchodné v sume jednomesačného platu. Len pripomíname, že europoslanci sa volia na obdobie piatich rokov.

    Na ešte vyššej nohe ako poslanci si v Európskom parlamente žijú eurokomisári, ktorých mesačný plat je viac ako 20 830 eur. To je suma, ktorá pípa pri účte napríkad Slovákovi Marošovi Šefčovičovi, ktorý v Európskej komisii zastáva funkciu podpredsedu pre Energetickú úniu. Finančne zaistená je aj napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá dostáva mesačne približne 18-tisíc eur. Ruský prezident Vladimir Putin mesačne gazduje len so sumou 10-tisíc eur, zatiaľ čo jeho americký kolega Donald Tump má skoro trojnásobok, a to 28 500 eur mesačne.  

    - Reklama -