Brusel sa chystá podporiť Slovenky s originálnym podnikateľským zámerom – podnikateľskými anjelmi

    0
    Lídri EÚ počas rokovania za okrúhlym stolom na summite EÚ v Bruseli (Autor: TASR)

    Začínajúce podnikateľky musia svoje projekty odprezentovať pred odbornou komisiou, ktorá následne vyberie najlepšie startupy, a tie môžu svoje nápady predstaviť pred investormi, podnikateľskými anjelmi. “Pokiaľ niektorého z podnikateľských anjelov projekt zaujme, nasleduje hlbšia previerka biznis plánu, poznávanie tímu a samotné rokovanie o podmienkach investície,” ozrejmila fungovanie celého procesu manažérka medzinárodných aktivít SBA Katarína Gavalcová.

    Výška poskytnutého kapitálu je predmetom dohody medzi podnikateľským anjelom a začínajúcou podnikateľkou a závisí aj od štádia projektu a jeho povahy. “Štandardná výška anjelských investícií v stredoeurópskom regióne sa pohybuje rádovo v desiatkach tisíc eur,” spresnila Gavalcová.

    SBA ako partner projektu s názvom CrossEUWBA (Enhancing the cross-sector emergence of new women business angels across Europe) nevstupuje do rokovaní medzi investormi a podnikateľmi. “Partneri projektu CrossEUWBA iniciujú stretnutia investorov, ktorí majú záujem o investovanie a spoluprácu so startupmi. Zúčastňujú sa na projekte ako nezávislá podpora ich prepájania a vzniku nových partnerstiev,” priblížila úlohu SBA jej manažérka s tým, že partnermi projektu sú okrem Slovenska aj odborníci v oblasti podpory podnikania žien z Poľska, Nemecka, Španielska a Grécka.

    Podnikateľským anjelom sa môže stať individuálny investor, ktorý disponuje voľným finančným kapitálom a zhodnocuje ho tým, že investuje do podnikateľských projektov v ich ranom štádiu. “Podnikateľskí anjeli spravidla investujú do zámerov s výrazným rastovým potenciálom, pričom okrem financií poskytujú podnikateľom aj svoj čas, know-how a kontakty,” vymenovala Gavalcová.

    EÚ podľa nej stále vidí v podnikaní žien nevyužitý potenciál a priestor pre zlepšenie, preto sa projekt zameriava práve na ženy. “Projekt CrossEUWBA je spolufinancovaný z EÚ do výšky 70 %, čo konkrétne pre SBA predstavuje 86.135,22 eura. Projekt je podporovaný Rámcovým programom EÚ pre výskum a inovácie HORIZON 2020,” doplnila.

    - Reklama -