Brusel, prepáč, volajú Sýrčania v Grécku. Belgickí moslimovia darujú krv

    0
    Ľudia zranení výbuchmi na letisku Zaventem (Autor: SITA)

    „Sýrski utečenci v Grécku vyjadrili ľútosť nad útokmi v Belgicku. Skandovali: Zažívame rovnaký osud, pre Islamský štát a samovražedné hrozby atentátnikov,“ hlási denník The New York Times. K téme pripája aj video, na ktorom dieťa sýrskych utečencov drží transparent s nápisom Sorry for Brussels, čiže ospravedlňujeme sa za Brusel. Slovo Brusel je pritom napísané červenou farbou s odkazom na krvavé teroristické útoky z utorkového rána.

    V rovnakom duchu sa priamo na kameru vyjadril jeden z utečencov. „Ja sa veľmi ospravedlňujem za to, čo sa stalo. Každý, kto je tu a vie, čo sa stalo, sa veľmi ospravedlňuje za to, čo sa stalo v Bruseli. My, ktorí utekáme zo Sýrie, opúšťame našu krajinu z rovnakého dôvodu – pre Islamský štát, pre samovražedných atentátnikov,“ konštatoval. Dala mu za pravdu aj žena zahalená do šatky. Tá vyhlásila, že v gréckom utečeneckom tábore zostávajú všetci ľudia preto, že sa nemajú kam vrátiť. V súčasnosti sa skrátka nemôžu vrátiť domov.

    Tým však moslimské prejavy solidarity nekončia. Server Politico.eu priniesol informáciu, že belgickí moslimovia dobrovoľne darujú krv potrebnú pre mnoho zranených osôb z utorkového ranného útoku. Chcú tým dať jasne najavo, že nesympatizujú s atentátnikmi, ale s väčšinovou populáciou.

    Said Kamil, predseda Zväzu islamských organizácií v Európe, poznamenal, že išlo o barbarské činy, ktoré treba odsúdiť, lebo radikáli z Islamského štátu nekonajú v súlade s moslimskou vierou. „Nehodláme podporovať ľudí, ktorí robia také veci. Dúfame, že neuniknú spravodlivosti,“ dodal.

    Belgickí moslimovia sa teraz obávajú ďalšieho vyhrotenia vzťahov medzi ich komunitou a väčšinou populácie. To si vraj rozhodne neželajú. Aj preto chodili do nemocnice St. Pierre v Bruseli moslimské ženy v celých skupinách a chceli darovať krv. V jednej chvíli ich musela nemocnica začať odmietať, lebo mala úplne naplnené krvné zásoby.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -