Brusel nepritlačí Orbána k múru hrozbou krátenia fondov Únie, tvrdí maďarský týždenník

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Maďarský premiér má pred rokovaniami o rozpočte EÚ dobré pozície na viacerých frontoch. Aj keby Orbán naďalej porušoval princípy právneho štátu, hrozba Bruselu krátením fondov by bola zbytočná. K schváleniu rozpočtu EÚ pre obdobie 2021-2027 totiž podľa týždenníka vedie ešte dlhá diskusia.

    Orbán sa v otázkach hrozby sankciami môže v podpore okrem iného spoľahnúť na krajiny postihnuté korupciou podobne ako Maďarsko. V odpore voči Bruselu zrejme nájde spojencov v krajinách strednej a východnej Európy.

     “Odpor Maďarska k financovaniu migrácie je síce ojedinelý, avšak nespôsobuje mimoriadnu traumu žiadnemu významnému hráčovi v Únii. Preto je Orbánov postoj skôr odkazom iba pre jeho domácich voličov,” píše periodikum.

    Nemožno očakávať ani to, že Maďarsko postihne trest Európskej ľudovej strany (EĽS), ktorej členom je aj Orbánova strana Fidesz. Mnoho európskych ľudovcov síce odsudzuje štýl jeho vládnutia, blížia sa ale voľby do Európskeho parlamentu a EĽS nechce prísť o maďarských poslancov, ktorí tvoria v jej radoch siedmu najpočetnejšiu skupinu.

    - Reklama -