Brusel by sa nemal starať do toho, kde a čo si ľudia fotia. Tvrdí Monika Flašíková-Beňová o smernici EK týkajúcej sa autorských práv

0
Monika Flašíková Beňová, poslankyňa EP (SMER-SD) (Autor: SITA)

„Pravidlá, ktoré v rámci orgánov EÚ vytvárame, majú v prvom rade posilňovať spoluprácu medzi štátmi a tiež uľahčovať život ľuďom v nich. Vytváranie takýchto zbytočných nedomyslených regulácií ide proti týmto zásadám a zbytočne tak ženie vodu na mlyn rôznym ,eurofóbnym‘ mudrlantom,” poznamenala europoslankyňa.

Problematické môže byť podľa Beňovej uplatňovanie novej smernice v praxi. V návrhu sú totiž zahrnuté aj obmedzenia takzvanej slobody panorámy na nekomerčné účely. Toto zložito nazvané opatrenie z dielne bruselských úradníkov podľa europoslankyne v praxi znamená, že ľudia by boli obmedzení pri fotografovaní na verejných miestach, na ktorých sa nachádzajú napríklad pamiatky, umelecké diela, monumenty, sochy a ďalšie autorské výtvory.

„Ochrana autorských práv je veľmi dôležitá, ale naozaj by sme sa nikomu nemali starať do toho, akú fotku alebo obrázok si kde na verejnosti spraví a ako s ňou potom bude nakladať,” uviedla na margo navrhovanej smernice EK slovenská europoslankyňa.

Pomohla by zmena prístupu

Monika Flašíková-Beňová si myslí, že by európska dvadsaťosmička mohla fungovať lepšie, ak by bola Európska komisia ochotná zmeniť svoj prístup k vytváraniu legislatívy. „Na začiatok by možno stačilo prestať s výmyslami, z ktorých mnohé sú už v zárodku v elementárnom rozpore so zdravým rozumom,” dodáva poslankyňa.

- Reklama -