Brusel bude smutný: volebné percentá z Talianska a Maďarska, k tomu názory Francúzov na Macrona

    0
    Viktor Orbán a Matteo Salvini (Autor: TASR)

    Napríklad proti Maďarsku sa pred niekoľkými týždňami začalo disciplinárne konanie, ktoré sa môže pre Budapešť skončiť až odobratím hlasovacieho práva v rámci rozhodovania EÚ. Ako však ukazuje aktuálny prieskum, maďarskí voliči ďalej stoja za vládou Viktora Orbána. Aj po „vyhlásení vojny“ zo strany Európskeho parlamentu je podpora Orbánovej vlády (FIDESZ, KDNP, EPP) vyše 50-percentná, čo je v porovnaní so ziskami ostatných európskych vlád absolútny rekord.

    Na druhom mieste sa drží strana Jobbik s 18 %. Žiadna z ľavicových opozičných strán, ktoré podporujú Európsku úniu, nedosahuje ani desať percent. Prieskumu sa zúčastnila reprezentatívna vzorka 2 000 respondentov, ktorých oslovili medzi 29. augustom a 18. septembrom. Veľkú radosť zrejme nerobí Bruselu ani prieskum, ktorý prebiehal do pondelka v Taliansku a zúčastnilo sa ho 1 500 respondentov.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    Prieskum potvrdil trend posledných mesiacov, ktorý je charakterizovaný masívnym vzostupom Ligy severu, na ktorej čele stojí minister vnútra Conteho vlády Matteo Salvini. Zatiaľ čo v jarných parlamentných voľbách získala jeho strana 17 %, teraz by to bol takmer dvojnásobok a Liga severu je tak momentálne najsilnejšou stranou v krajine. Na chrbát jej dýcha koaličný partner z Hnutia piatich hviezd, ktorý je približne na tridsiatich percentách. Naopak podpora proúniovej Demokratickej strany klesla oproti voľbám asi o tri percentá a získala podľa prieskumu 16 %.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    Zatiaľ čo v Taliansku a Maďarsku nie je podpora Viktora Orbána či Mattea Salviniho zase takým veľkým prekvapením, klesajúce preferencie ešte nedávno obľúbeného francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona možno za prekvapenie považovať. Podľa prieskumu, ktorého sa na konci uplynulého mesiaca zúčastnilo vyše 1 000 respondentov, teraz schvaľuje jeho kroky len tretina Francúzov. Naopak dve tretiny ho hodnotia negatívne.

     

     

    Zdroj: Twitter / Europe Elects

    Ďalšie výsledky prieskumov nájdete na Twitteri Europe Elects.

    - Reklama -