Britský premiér to schytáva vo vlastnej strane. Príliš vraj ustupuje Bruselu

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Hlavná postava Veľkej Británie je v ťažkej situácii. Cameron statočne nasľuboval svojim voličom hory-doly a vydal sa vyjednávať s Európskou úniou. Keďže však nedosiahol také úspechy, aké si predstavoval, teraz bude mať ťažké v Británii presadiť svoj plán a zostať tak Európskej únii.

    „Niekedy sa ma ľudia pýtajú: Keby ste neboli v EÚ, hlasovali by ste pre vstup do EÚ? A dnes im môžem jasne odpovedať: ak by som dosiahol takéto podmienky pre britské členstvo, jednoznačne by som hlasoval za to byť členom EÚ, lebo sú to dobré podmienky a líšia sa od podmienok ostatných krajín,“ povedal Cameron na obhajobu svojich rokovaní so špičkami EÚ.

    Na jeho stranu sa postavil minister zahraničia Philip Hammond a ministerka vnútra Theresa Mayová, ktorí však obaja uviedli, že je pred Britániou ešte veľa práce. Výsledky Cameronových rokovaní však považujú za dostatočný dôvod na zotrvanie v EÚ.

    Veľkým problémom je však zamietnutá sociálna reforma, na základe ktorej by migranti prichádzajúci do Británie mali silne obmedzené možnosti získať pracovné a sociálne benefity. Cameronovi sa nepodarilo presadiť ani zrušenie dávok na deti, ktoré nežijú na území Veľkej Británie a jeho snaha získať nezávislosť od eurozóny tiež vyšla nanivoč.

    Najhlasnejším Cameronovým kritikom je v súčasnosti starosta Londýna Boris Johnson, ktorého mnohí vidia ako tvár kampane za vystúpenie z EÚ. Ten tvrdí, že EÚ nevyšla Británii v ústrety.

    Podľa prezidenta Európskej rady Donalda Tuska je však príliš skoro vyvodzovať akékoľvek závery, keďže rokovania ešte nie sú zďaleka ukončené. Zároveň podotkol, že plne dúfa v dohodu, keďže „v stávke je naozaj veľa”.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    Autor: Spa

    - Reklama -