Britský premiér chystá veľké vyhlásenie v Dolnej snemovni. Už zajtra

    0
    Britiský premiér David Cameron (Autor: SITA)

    Podľa zahraničného zdroja by sa vyhlásenie Davida Camerona malo týkať práve kauzy Panama Papers a údajného krátenia daní.

    Premiér Cameron je pod zvýšeným tlakom pre takzvané Panamské dokumenty (Panama Papers) – informácie uniknuté z panamskej právnej a poradenskej spoločnosti Mossack Fonseca. Cameron pôvodne tvrdil, že žiadny majetok v offshorových firmách nevlastní, neskôr ale pripustil, že spolu s manželkou mal akcie v spoločnosti svojho zosnulého otca. V roku 2010 ich vraj ale všetky predal.

    V sobotu Cameron pripustil, že pri vysvetľovaní kauzy pochybil. Dnes zverejnil svoje daňové priznanie za posledné roky.

    Offshorové spoločnosti sú registrované v daňových rajoch, viac ako tretina z nich na Britských Panenských ostrovoch. Za daňový raj je považované tiež britské zámorské územie Kajmanie ostrovy a britské korunné závislé územia ako Jersey či ostrov Man.

    K “úplnej transparentnosti” vyzval v článku zverejnenom dnes v liste Bild am Sonntag aj spolkový minister financií Wolfgang Schäuble. “V nadchádzajúcom týždni predložím konkrétne návrhy, ako by sme mohli bojovať so zneužívaním schránkových firiem,” uviedol. Takzvaná schránková firma spravidla nevykazuje žiadnu činnosť okrem toho, že sa stará o peniaze niekomu, kto chce zostať v anonymite.

    Schäuble tiež vyzval Panamu, aby už ratifikovala dvojstrannú daňovú dohodu s Nemeckom. “Očakávam, že sa panamská vláda po týchto trápnych odhaleniach pridá na stranu cti,” dodal.

    - Reklama -